Banjaluka

ISTRAGA U “INCELU” Saslušana stečajna upravnica "Energetike" zbog PIRALENA

Policija je saslušala nekoliko osoba zbog zagađenja u poslovnoj zoni “Incel” koje je otkriveno ranije ove godine, a među njima je i upravnica preduzeća “Energetika d.o.o” u stečaju, Zora Bulatović-Kremenović, saznaje Mondo.

ISTRAGA U “INCELU” Saslušana stečajna upravnica "Energetike" zbog PIRALENA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naredba o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca, zbog krivičnog djela Zagađenje životne sredine donesena je 16. avgusta, nakon čega je policija krenula sa saslušanjima.

Na pitanje, da li su u vezi navedenog ispitana ovlaštena lica iz preduzeća “Energetika d.o.o” (u stečaju), u Tužilaštvo kažu da je saslušano više ljudi, bez navođenja imena, piše Mondo.

Po nalogu tužioca policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su do sada saslušali veći broj lica zaposlenih na području Poslovne zone ‘Incel’, te prikupili relevantnu dokumentaciju. Nakon što preduzmu sve ostale mjere i radnje naložene od strane postupajućeg tužioca, Policijska uprava Banjaluka o tome će dostaviti izvještaj ovom Tužilaštvu – piše u odgovoru iz Tužilaštva.

Pročitajte još

U Policijskoj upravi Banjaluka takođe kažu da preduzimaju konkretne radnje naložene od Okružnog javnog tužilaštva, pod čijim nadzorom se sprovodi istraga.

Preduzeće “Energetika d.o.o” u stečaju je zanemarilo informacije o postojanju otrovnog ulja piralen u transformatorima u staroj “Energani” kojom su upravljali, a koje su utvrđene vještačenjem, pa je “Energanu” prodalo drugim pravnim licima iako je bilo obavezno da uništi opasno ulje.

Odbor povjerilaca “Energetike d.o.o” je 2016. godine donio odluku da se piralen uništi, izabran je i izvođač radova, ali odluka nikada nije realizovana.

Za sada su Gradske vlasti Banjaluke novčano kaznile nekoliko preduzeća zbog ekoloških incidenata u “Incelu”, a u toku je planiranje sanacije i uništavanja zagađenog zemljišta.