Hronika

ISTRAŽIOCI SKLAPAJU MOTIV STRAVIČNOG ZLOČINA Vajber poruke i pozivi otkrivaju LANINOG UBICU

Stručnjaci iz Federalne uprave policije (FUP) užurbano izvlače podatke iz mobilnog telefona surovo ubijene Lane Bijedić (19) iz Mostara, koja je prije mjesec pronađena u rijeci Studenčici kod Ljubuškog.

ISTRAŽIOCI SKLAPAJU MOTIV STRAVIČNOG ZLOČINA Vajber poruke i pozivi otkrivaju LANINOG UBICU
FOTO: AVAZ

Podsjećanja radi, Lanin telefon prije nekoliko dana uspjeli su otključati njemački stručnjaci u jednoj privatnoj agenciji i od tada je tada na vještačenju u prostorijama FUP u Sarajevu, a po naredbi Tužilaštva ZHK.

Pročitajte još

Kako je za Avaz nezvanično rečeno, osim poziva i poruka, provjeravaju se i svi pozivi koji su upućeni s besplatnih mobilnih aplikacija, poput Vajbera, Signala, Vocapa. Do sada je izvučeno na desetine poruka i poziva, koji će pomoći istražiocima da sklope motiv ovog stravičnog ubistva.

Tužioci već imaju listing poziva na dan ubistva, a koji su dobili od mobilnih operatera. Ali, on navodno nije od velike pomoći. Sada se utvrđuje šta je i kome slala Lana na Vajber kobnog dana, a ko je nju zvao, što je nezvanično navedeno i u naredbi pripadnicima FUP.

Vještačenje bi trebalo biti završeno sutra, a svi podaci biće proslijeđeni tužiocima koji vode istragu.

Za sada tužioci, koji nemaju skoro nikakav čvrst trag ko je ubio Lanu, sve nade polažu u vještačenje njenog mobilnog telefona i komunikaciju koju je ostvarivala putem Vajbera.

Pogotovo poruke koje je upućivala i kome te zašto je kobnog dana iz Mostara, u kojem je živjela, krenula autobusom put Čapljine. Zapis te komunikacije krije njen telefon.

I dalje traju saslušanja

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ZHK i u Tužilaštvu ZHK čekaju, takođe, i na rezultate brojnih drugih vještačenja. Ali, i dalje se saslušavaju brojne osobe te se analiziraju brojni snimci izuzeti s videonadzora objekata u Čapljini koji pokazuju tok njenog kretanja.

Tokom dosadašnje rekonstrukcije njenog kretanja, utvrđeno je da je od autobuske stanice u Čapljini pješačila do naselja Trebižat. Viđena je i na vijaduktu Studenci, ispod kojeg je njeno tijelo u rijeci Studenčici kod Ljubuškog u večernjim satima pronašao lokalni ribar.