Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISTRAŽIVANJE Čak 70 odsto građana zapadnog Balkana nema povjerenja u institucije

Društvo
Autor:

Foto:Dejan Božić/RAS Srbija

Čak 79 odsto građana zapadnog Balkana smatra da se zakon ne primjenjuje jednako na sve, 70 odsto nema povjerenja u institucije, dok trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji, podaci su godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnjenja “Balkanski barometar” za ovu godinu.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović na 13. Strateškom forumu na Bledu naglasio da društvo treba da vidi trajne rezultate u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, te izgradnji jakih i nezavisnih institucija, a posebno sudstva, što bi imalo značajan pozitivan uticaj na dobrobit građana.

Govorio je i o sve većem broju kibernetičkih prijetnji i incidenata.

– Kibernetički prostor je okosnica (digitalnog) društva i ekonomskog rasta, ali incidenti u oblasti kibernetičke bezbjednosti mogu prekinuti pružanje najvažnijih usluga i poljuljati povjerenje stanovništva u digitalne usluge i proizvode. Procjenjuje se da kibernetički napadi svake godine svjetsku ekonomiju koštaju 400 milijari evra – objasnio je Svilanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO