Svijet

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Antitijela štite najmanje pola godine od ponovne zaraze koronom

Skoro sve osobe zaražene korona virusom imaju antitijela koja ih štite najmanje šest mjeseci od ponovne zaraze, pokazalo je britansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni danas. Naučnici očekuju da će broj ponovno zaraženih biti manji.

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Antitijela štite najmanje pola godine od ponovne zaraze koronom
FOTO: FAROOQ KHAN/EPA

Studiju je provela istraživačka organizacija Biobank, a pokazalo se da 99 posto ljudi tri mjeseca nakon zaraze ima antitijela. Pola godine kasnije to je bio slučaj kod 88 posto.

– Još ne možemo biti sigurni kako to utiče na imunitet, ali rezultati istraživanja ukazuju na to da postoji zaštita najmanje šest mjeseci nakon zaraze – izjavila je profesorica i glavna naučnica Biobanka Naomi Alen.

Pročitajte još

Napomenula je da se rezultati studije poklapaju s rezultatima drugih studija provedenih u Velikoj Britaniji i Islandu, a sve oni pokazuju da postoje antitijela koja mogu nekoliko mjeseci štititi od ponovne zaraze, piše Klix.

Istraživanje britanskih zdravstvenih radnika čiji je ishod objavljen prošli mjesec sugeriše da zaštita od ponovne zaraze postoji najmanje pet mjeseci, ali da u organizmu može i dalje postojati virus i da se on može širiti.

Biobank je studijom utvrdio da se u Velikoj Britaniji povećavao broj osoba s antitijelima poznatim kao seroprevalencija. Na početku istraživanja u maju odnosno junu 2020. godine njih je bilo 6,6 posto, a u novembru odnosno decembru 8,8 posto, prenosi agencija Reuters.

Prihvati notifikacije