Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO Čestice zagađenog vazduha koji udišu majke mogu preći na NEROĐENO DIJETE

Svijet
Autor:

Foto: Pixabay/Promo

Čestice crnog ugljika pronađene su na fetalnoj strani placente kod žena koje su bile izložene zagađenom zraku tokom trudnoće, prenosi britanski Indipendent na osnovu studije Univerziteta Haselt u Belgiji.

Istraživači tvrde da je studija prvi dokaz da kroz placentnu barijeru mogu proći čestice koje je majka udahnula, a koje su posljedica saobraćaja, loženja i drugih procesa sagorijevanja.

Potencijalno štetne čestice čađi otkrivene su u placentama svih 28 žena koje su dale uzorke tkiva za studiju objavljenu u časopisu Nečur Komjunikejšns.

Istraživači sa Univerziteta Haselt u Belgiji upotrijebili su snimanje visoke rezolucije kako bi otkrili crne čestice ugljika u prikupljenim placentama.

Studija otkriva da je 10 majki koje su bile izložene visokim količinama čestica crnog ugljika – 2,42 mikrograma po kubnom metru – u toku trudnoći imale viši nivo čestica u posteljici u odnosu na 10 majki koje su bile izložene niskom nivou crnog ugljika – 0,63 mikrograma po kubiku metar.

Crne čestice ugljika svakodnevno se oslobađaju u zrak, te se smatra da one mogu imati štetne učinke na ishod trudnoće, uključujući povećane pobačaje i prijevremeni porod.

U svom istraživanju autori ističu kako ovi rezultati pokazuju da posteljica nije neprobojna za sitne čestice poput dima cigarete i drugih zagađenih čestica u zraku i domaćinstvu, a koje mogu izazvati značajne bolesti majke i bebe

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO