Svijet

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO Efikasnost vakcine Sputnjik lajt protiv delta soja varira od 70 do 94 odsto

Vakcina Sputnjik lajt u jednoj dozi, efikasna je 70 odsto protiv delta varijante korone u prva tri mjeseca poslije vakcinacije, a kod mlađih od 60 godina više od 75 odsto.

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO Efikasnost vakcine Sputnjik lajt protiv delta soja varira od 70 do 94 odsto
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

To je skoro dvostruko u odnosu na neke vakcine sa dvije doze, kao što je „Fajzer“, čija je efikasnost manja od 50 odsto poslije pet mjeseci ili tek 39 odsto, kako je utvrđeno u SAD .

Efikasnost je veća kod mlađih od 60 godina i iznosi više od 75 odsto. „Sputnjik lajt“ (prva komponenta vakcine „Sputnjik Ve“) ima i veću efikasnost kada je u pitanju zaštita od težeg oblika bolesti i hospitalizacije.

To su pokazali rezultati analize efikasnosti vakcine „Sputnjik lajt“ protiv delta varijante virusa korona, koje su objavili Ruski fond za direktne investicije i „Gamaleja nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju“.

Pročitajte još

Naučni rad o efikasnosti „Sputnjik lajt“ vakcine predat je na medRxiv preprint server za nauku kako bi bio objavljen ove nedjelje.

EFIKASNOST „SPUTNJIK LAJTA“ KAO POJEDINAČNE VAKCINE

Kako se navodi u članku, „Sputnjik lajt“, kada se daje kao pojedinačna vakcina, pokazala je efikasnost od 70 odsto protiv delta varijante virusa korona tokom prva tri mjeseca posle vakcinacije, dok je kod mlađih od 60 godina efikasnost 75 odsto. „Sputnjik lajt“ je pokazao superiornu efikasnost u odnosu na neke vakcine koje se daju u dvije doze, koje su pokazale značajan pad zaštite, čak i manje od 50 odsto, pet mjeseci poslije davanja.

„Sputnjik lajt“ kao pojedinačna vakcina ima i znatno veću efikasnost kada je u pitanju zaštita od težih oblika bolesti i hospitalizacije.

Analiza je sprovedene na 28.000 učesnika koji su primili pojedinačnu dozu „Sputnjik lajta“ u poređenju sa kontrolnom grupom od 5,6 miliona pojedinaca koji nisu vakcinisani. Podaci su prikupljeni tokom jula 2021. u Moskvi.

EFIKASNOST „SPUTNJIKA LAJTA“ KAO BUSTER DOZE – USPJEH U ARGENTINI

Davanje „Sputnjika lajt“ u jednoj dozi nudi niz ključnih prednosti, kao što je jednostavna vakcinacija, nadzor i fleksibilniji raspored vakcinacije kada se koristi kao buster doza.

Efikasnost jedne doze „Sputnjik lajta“ kao bustera za druge vakcine protiv delta varijante blizu je efikasnosti protiv te varijante koju pokazuje „Sputnjik Ve“ vakcina: više od 83 odsto zaštite od infekcije i 94 odsto od hospitalizacije.

„Sputnjik lajt“ je zasnovan na humanom adenovirusu, serotip 26, što je prva komponenta „Sputnjika Ve“, prve vakcine protiv virusa korona registrovane u svetu. „Sputnjik lajt“ odobren je u više od 15 zemalja, a u procesu je registracije u 30.

„Sputnjik lajt“ biće proizvođen i u drugim zemljama, kao što su Indija, Kina, Južna Koreja, Vijetnam, Meksiko, Argentina, Srbija, Turska…

Ova vakcina pokazala je visoku efikasnost u praksi, a dobar primjer je Argentina, gdje trenutno RDIF, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo nauke sprovode istraživanje kako se pokazao imuni odgovor poslije primanja „Sputnjik lajta“ kao buster doze nakon „Astrazeneke“, „Sinofarma“ ili „Moderne“.

Istraživanje se sprovodi u Buenos Ajresu i provincijama San Luis, Kordoba i La Rioha. Prvi rezultati pokazuju visoku bezbednost kombinacije bez ozbiljnih nuspojava.

Tako je ministarstvo zdravlja Argentine potvrdilo da je njegova efikasnost u Buenos Ajresu između 78,6 i 83,7 odsto kod starijih.

Ministarstvo zdravlja Paragvaja saopštilo je da se kod njih pokazalo kako je efikasnost „Sputnjik lajta“ 93,5 odsto.

Takođe, preliminarni rezultati studije iz Azerbejdžana u kojoj se kombinuju „Astrazeneka“ i „Sputnjik lajt“ pokazuju da su kod 100 odsto dobrovoljaca koji su je primili nastala antitela. Ni tokom ove studije nije bilo ozbiljnih nuspojava.

BOLJA I KAO POJEDINAČNA VAKCINA

Zbog svoje bezbjednosti i efikasnosti, „Sputnjik lajt“ se sada koristi i kao pojedinačna vakcina, ali i kao buster doza, poslije primanja vakcina drugih proizvođača. Heterogeno „bustovanje“, odnosno „koktel vakcina“, u osnovi je vakcine „Sputnjik Ve“, pošto prva komponenta sadrži humani adenovirus serotip 26, a druga serotip 5. Takav pristup se pokazao uspešnim i stvorio je duži i jači imunitet protiv virusa korona.

-Rezultati ispitivanja efikasnosti „Sputnjika lajt“ kao pojedinačne vakcine protiv delta varijante značajno su bolji nego kod vakcina koje se daju iz dve doze. Oni govore da je „Sputnjik lajt“ među najboljim vakcinama protiv virusa korona, što je potvrđeno mnogim studijama, rekao je Kiril Dimitrijev, direktor RDIF, i dodao da bi „Sputnjik lajt“ mogao da postane najbolja univerzalna buster doza, jer je bezbedna i efikasna kada se kombinuje sa drugim vakcinama.

Kako je objasnio Denis Logunov, zamenik direktora Gamaleja centra, „Sputnjik lajt“ je pokazao efikasnost mjesecima poslije vakcinacije.

-NJegovi rezultati značajno nadilaze rezultate drugih vakcina koji su objavljeni u naučnim medijima – rekao je on.

Prihvati notifikacije