Svijet

ISTRAŽIVANJE U RUSIJI "Imunitet od kombinovane vakcine trajaće dvije godine"

Kombinovana vakcina protiv virusa korona "sputnjik pet" i ona kompanije "Astra Zeneka" davaće imunitet dvije godine, izjavio je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.Gincburg je naveo da je centar "Gamaleja" predložio kolegama iz Oksforda da dodaju komponentu njihove vakcine onoj koja ulazi u sastav vakcine "Astra Zeneke".

ISTRAŽIVANJE U RUSIJI "Imunitet od kombinovane vakcine trajaće dvije godine"
FOTO: VICTORIA JONES/EPA

Oksfordska vakcina će biti dvokomponentna, a to omogućava povećanje snage imuniteta koji će nastati nakon primjene ove vakcine i produžiti trajanje zaštitnog dejstva.

– Memorijske ćelije će se zbog upotrebe takve dvokomponentne hibridne vakcine mnogo bolje formirati, a vakcina će, shodno tome, štititi vakcinisanu osobu ne tri do četiri mjeseca, već najmanje dvije godine, mada će, naravno, biti potreban dodatni rad da bi se to eksperimentalno dokazalo – rekao je Gincburg za televiziju “Rusija 24”.

On je napomenuo da će se u Rusiji koristiti vakcina “sputnjik pet” za vakcinaciju protiv virusa korona, i da se za sada neće primjenjivati kombinovani preparat centra “Gamaleja” i kompanije “Astra Zeneka”, prenosi “Sputnjik”.

Gincburg je naveo da je planirano da se manja klinička ispitivanja kombinovanog preparata sprovede poslije Nove godine u nekim zemljama Azije i Afrike, sa velikom populacijom, kako bi mogli da registruju ovaj preparat na svojoj teritoriji.

– Zašto manja, zato što su dvije tehnološke platforme koje koriste Okford i `Astra Zeneka` potpuno kompatibilne sa platformom na kojoj je stvoren preparat `sputnjik pet`, a zatim je svaki od ovih preparata odvojeno prošao puni ciklus pretkliničkih i kliničkih bezbjednosnih ispitivanja. Zbog toga je neophodno sprovesti treću fazu u manjem obimu – objasnio je Gincburg.

Naučno-istraživački centar “Gamaleja”, kompanija “Astra Zeneka”, Ruski fond za direktne investicije i kompanija “R farm” potpisali su 21. decembra memorandum o saradnji u borbi protiv virusa korona.

Ruski fond za direktne investicije i “Astra Zeneka” postigli su dogovor o mogućnosti sprovođenja kliničkih ispitivanja u kojima bi se koristila prva komponenta one koja je stvorena u Oksfordu, a kao druga komponenta – ona koja ulazi u sastav vakcine “sputnjik pet”.

Vakcina “sputnjik pet” se zasniva na proučenoj i provjerenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbjednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata. 

Prihvati notifikacije