Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Istraživanje utvrdilo da kanabis tri puta produžava život oboljelih od raka

Svijet
Autor:

Foto: PROFIMEDIA

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da kanabidiol (CBD), glavni sastojak kanabisa, može pomoći u tretmanu oboljelih od raka pankreasa, ublažiti im simptome bolesti, ali im i produžiti život do tri puta.

Istraživači s Univerziteta Kraljice Meri u Londonu proveli su ovo istraživanje na miševima. Oni su utvrdili da miševi žive duže nakon što im se kanabidiol da uz hemoterapiju.

Naime, kanabidiol ne sadrži THC, koji marihuani daje psihoaktivno dejstvo. Autor ovog istraživanja, profesor Marko Falaska kaže da su ovo nevjerovatni rezultati.

– Pronašli smo da miševi s rakom pankreasa žive tri puta duže ako je kanabis dodat njihovoj hemoterapiji – ističe on.

Kako je kanabidiol odobren za medicinsku upotrebu u klinikama u Velikoj Britaniji, oni će nastaviti ovo istraživanje na ljudima, kaže Falaska. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da CBD djeluje na protein GPR55, što pokriva samo 30 posto tumora pankreasa, prenosi Avaz.

Doroti Benet sa Sent Džordž univerziteta kaže da treba biti oprezan s ovakvim istraživanjima jer miševi mogu imati različite odgovore na lijekove nego što ih imaju ljudi.

– Dakle, ovo može da se smatra preliminarnim dokazom za produženje životnog vijeka, a poželjno je još potvrda u različitim modalitetima raka pankreasa – pojašnjava Benet.

Ljekari napominju da samo 20 posto oboljelih od raka pankreasa preživi godinu nakon dijagnoze, a svega sedam posto njih živi do pet godina.

To je tako zato što simptomi ove bolesti nisu odmah jasni, a manifestiraju se bolom u stomaku i gubitkom težine, prenosi ”Daily Mail”.

Ranija istraživanja su utvrdila da kanabis tretira kancer tako što ubija ćelije tumora i sprečava njihovo dijeljenje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO