Sport

ISTUPILI ZBOG DVORANE U Ljubinju traže da Odbojkaški savez BIH promijeni odluku

Odbojkaški klub Ljubinje Bankom istupio je iz Premijer lige Bosne i Hercegovine jer nije od Odbojkaškog saveza BIH dobio sertifikat o ispunjenju uslova za održavanje mečeva u sportskoj dvorani “Jovo Đurić”. U klubu ne žele da idu po drugim gradovima.

ISTUPILI ZBOG DVORANE U Ljubinju traže da Odbojkaški savez BIH promijeni odluku
FOTO OK LJUBINJE

Prema standardima dvorani koja nosi ime osnivača kluba i reprezentativca Jugoslavije nedostaju 3 metra dužine i 25 cm širine.

Tim povodom načelnik opštine Darko Krunić je izdao saopštenje:

Da li je ovo trenutak, za odbojku u BiH, da Odbojkaški savez, odluke donosi na osnovu jedinice za dužinu ili treba da uzme za mjeru neke druge činjenice koje su mnogo bitnije za odbojku? Ova odluka, kao i mnoge druge, je zasigurno unaprijedila odbojku u BiH, pa je i naš Savez toliko „organizaciono“ odskočio, postiže „izvanredne“ rezultate sa reprezentacijama na svim nivioma, iz dana u dan imamo sve više novoformiranih klubova, pa i sportske dvorane moraju biti na evropskom nivou – navodi se u saopštenju.

Načelnik opštine podsjeća da su u ovoj dvorani gostovale najbolje ekipe SFRJ Vojvodina, Mladost, Partizan BosnaStudent, Ribnica, Bled, Vardar.

– Sve one su mogle da igraju u ovoj dvorani prvenstvene i Kup utakmice i nikome ta dvorana nije bila mala, iako je možda i tada nedostajao koji centimetar. Takođe, OK „Ljubinje-Bankom“ je osam sezona nastupalo u Premijer ligi BiH i igralo utakmice u istoj dvorani, a sada ne može!? – dodaje Načelnik.

U Ljubinju ulažu napore da pronađu rješenje za rekonstrukciju i proširenje sportske dvorane što zahtjeva vrijem i novac i za veće lokalne zajednice, a ne za opštinu čiji je budžet 1.700.000,00 KM. U toku su radovi na rekonstrukciji dvorane a u Hercegovini podsjećaju da na njihovim mečevima bude više gledalaca nego na svim ostalim mečevima zajedno.

U Ljubinju su ponosni na odbojkaše i ističu samo neke od velikana: Jovo Đurić i Mladen Likić – reprezentacija bSFRJ, Đorđe Đurić – prvi osvajač olimpijske medalje sa prostora RS, Strahinja Kozić – reprezentativac SRJ, braća Anđelko i Milenko Dangubić – reprezentacija SCG, Milorad Kovač i Anđelko Ćuk – reprezentacija Hrvatske, braća Gojko i Božo Ćuk – reprezentacija Crne Gore. U reprezentaciji BIH takođe je mnogo igrača iz ovog grada

-Igranje utakmica po drugim gradovima za nas ništa ne znači, jer kakav je smisao svega toga, kad Ljubinje žive za odbojkaške utakmice i to je kod nas uvijek bio poseban događaj. U RS postoji trenutno 12 klubova, sa tendencijom da se ugasi još koji, a novoformirani nema nijedan. Naš klub (muški i ženski) u radu ima uključene sve selekcije. Naše mlađe kategorije su ubjedljivo prve po broju titula u svim mlađim kategorijama, što govore brojke: 22 titule u Prvenstvu RS i 10 titula u Prvenstvu BiH. Naši pioniri su postali prvaci Bosne i Hercegovine (treći put zaredom) sa šest odigranih utakmica. Da li to nešto govori. Gospodo iz Saveza, da li se nekada zapitate šta je sa mlađim kategorijama iz odbojkaških centara kao što su Zvornik, Foča, Gacko itd, ko će da igra ligu za 10 godina ili to za Vas nije bitno. Da li je jedina uloga Saveza da izmjeri dužinu dvorane, a ne da vodi računa o klubovima, o reprezentaciji. O brigi za klubove da i ne govorimo, jer jedina briga se svodi na to da li je neki klub uplatio novac za kotizaciju ili nije. Gospodo, Savez postoji zbog klubova, a ne klubovi zbog saveza.Sa ovakvom odlukom koju je donio Savez neminovno će dovesti do gašenja kluba, a ja se sada pitam da li se dužina dvorane može porediti sa svim vrijednostima koje je ovaj klub imao u prošlosti, što ima sada i što se mi trudimo da ima u budućnosti?! – ističe se do kraja.