Svijet

ITALIJI NEDOSTAJE 4000 ANESTEZIOLOGA Građani zabrinuti zbog novog talasa korone

Italiji nedostaje četri hiljade ljekara specijalista anesteziologa i reanimatora, što je činjenica koja u vrijeme pandemije covida-19 zabrinjava i struku ali i građane.

ITALIJI NEDOSTAJE 4000 ANESTEZIOLOGA Građani zabrinuti zbog novog talasa korone
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik sindikata anesteziologa i reanimatora Alesandro Vergalo u razgovoru za list IL Fatto Kotidijano optužuje “politiku”koja već deset godina, uprkos zahtjevima ljekara, nije preduzela ništa da se zdravstveni sistem osigura sa neophodnim brojem ljekara- specijalista.

– Pandemija covida-19 je naglasila problem i potvrdila naše procjene da je dosadašnja politika planiranja specijalizanata bila pogrešna. Zaraza se širi veoma brzo i ako se nastavi ovim tempom, odjelenja intenzione njege biće popunjena, a nedostajaće ljekara specijalista koji bi trebali njegovati te bolesnike – kaže Vergalo.

On je potvrdio da je vlada premijera Kontea prošle godine i prije pandemije covida-19, povećala sa 900 na 1500 broj mjesta za specijalizaciju, ali “plodove te odluke ćemo vidjeti tek za pet godina, koliko traje specijalistička obuka”, podsjeća predsjednik sindikata anesteziologa.

Na pitanje da li bi se potrebe zdravstvenog sistema mogle popuniti stranim ljekarima Vergalo podsjeća da su italijanski ljekari 30 odsto manje plaćeni nego kolege u drugim evropskim zemljama:

– Ako jedan ljekar Rus ili Indijac želi da radi u inostranstvu ići že uNjemačku, a ne Italiju, a i naši ljekari, kada mogu, biraju inostranstvo ne samo zbog veće zarade već i boljih uslova rada – ističe dr Vergalo.

Pročitajte još

U Italiji sada 15.000 diplomiranih ljekara čeka na priliku da dobije specijalističko mjesto ali su blokirani.

Prvo teškim prijemnim ispitom za koji je, čak iz Brisela, sjedišta evropske vlade, stiglo upozorenje da je “neopravdano težak”, a s druge strane za specijalizaciju, koja se plaća u visini jedne prosječne plate, moraju biti odobrena sredstva, to jest stipendije, kojih za sada očigledno nema dovoljno.

FOTO: ROB ENGELAAR/EPA
FOTO: ROB ENGELAAR/EPA

U jeku pandemije covida-19, mart -april, vlada je pozvala mlade nezaposlene ljekare da se dobrovoljno prijave za rad “na prvoj liniji fronta” to jest u kovid-bolnicama”.

Odziv je bio veliki, nekoliko hiljada je bilo spremno da otpočne rad u rizičnim uslovima.

Dio njih je i radio, obećavali su im stalni posao, proglašavali herojima i slično, ali nakon što je vanredna situacija prošla, zahvalili su im se i situacija je ostala nepromijenjena.