Kultura

Ivan Milinković: Moji pjevački kapaciteti su dovoljni za solo karijeru

Ivan Milinković, dugogodišnji pjevač beogradskog sastava “Legende”, odlučio je da se posveti solističkoj karijeri, a za “Srpska.info” govorio je više o prvim solo numerama i njihovom nastanku.

Ivan Milinković: Moji pjevački kapaciteti su dovoljni za solo karijeru
Foto: Ivan Radosavljević Shume/RAS Srbija

Kako ste se odlučili na solističku karijeru nakon dugogodišnje karijere u kojoj ste bili dio grupe? Šta je presudilo?

Razmišljao sam o izlasku iz grupe jos prije 10-tak godina, ali se nisu stekli uslovi. Štaviše, nisam želio da povrijedim ostalih pet članova grupe jer sam smatrao da bih time doveo grupu u nezahvalnu poziciju. Kako je vremenom sazrijevala moja želja da proširim pjevački stil i kako se spojilo i iskustvo i znanje u poslu, odlučio sam da nastavim solo jer različiti autori i moj pjevački kapacitet su više nego dovoljan razlog za ovu odluku. Naročito stil koji sam pjevao je dio onoga što mogu da ponudim, a sve što je moja bivša grupa mogla da donese od obrada bilo je zahvaljujući upravo mom izvođenju takvih pjesama.

Da li ćete ostati vijerni dosadašnjem stilu i žanru ili planirate nešto izmijeniti?

Već numere koje sam snimio su otklon od stila koji se njegovao u grupi. Tek će biti pjesama koje spremam za oktobar mjesec da ih pustim u javnost.

Prva numera sa kojom ste se predstavili publici je „Ibar ust’o protiv brega“. Recite nam više o njoj, kako je nastala?

Komponovao ju je Dragan Nikolić koji je autor i dobro poznate pjesme “Kosovski božuri” ili “Ej, dragi, dragi “. Tekst je napisao Ivan Karaklić koga smatram na polju arhaičnog stila vrhunskim autorom. Pjesma mi se svidjela “na prvu loptu” i pretrpjela je određene izmjene kada je moj kolega i moj lični klavijaturista Predrag Stojković uradio aranžman. Tada se nametala ideja da ubacimo trube pa je pjesma time dobila poznati i uvijek nametljiv trubački stil. Pokazalo se kao pravo rješenje i angazovanjem Big benda Dejana Petrovića dobio sam zamišljeno. Mislim da će ova numera tek kroz duže vrijeme da zaživi punim sjajem, bar se nadam.

Da li ste zadovoljni reakcijama publike na prvu solo numeru, kao i na numeru „Svenuće dunje na ormaru“ i šta još spremate?

Malo je da kazem da sam zadovoljan. Prezadovoljan sam uopšte prihvatanjem i komentarima kao i desetinama poruka koje svakodnevno dobijam. Druga numera “Svenuće dunje na ormaru” je sama po sebi nametljivija, ima komercijalnu notu i znalo se još za vrijeme snimanja da obećava. Dobile su krila, želim im dobar i dug let.

Kada ne snimate i ne bavite se svojom muzikom, šta volite slušati, koji izvođači i žanrovi su Vam još dragi?

Tišina me inspiriše najviše. Mnogi najkvalitetniji operski pjevači, mahom tenori poput Pavarotija, Dominga, Korelija iz sveta klasike. Iz sijveta džeza i bluza Sara Von, Bili Holidej, Ela Ficdžerald, iz popa tada Elvis Prisli, Roj Orbison, Litl Ričard, Frenk Sinatra, Din Martin. Od popularne muzike danas Jorgos Dalaras, Nikos Vertis , Kristina Agilera , Dženifer Hadson, Il Divo.

Imate li uskoro neke koncerte u planu i gdje planirate nastupiti?

Za sada su samo planovi koji će nadam se početi da se realizuju krajem oktobra kada bih krenuo u lagni obilazak prije svih onih gradova gdje nisam skoro gostovao i gdje ću predstaviti svoje četiri do pet novih pjesama i poznate izvorne bisere šireg prostora kao i najpoznatije numere Predraga Cuneta Gojkovica, Predraga Zivkovića Tozovca, Staniše Stošica i Tome Zdravkovića. Uvijek sam njegovao najlepše i najteže numere za izvođenje jer meni lično čine neopisivo zadovoljstvo!