Politika

Ivanić: Dodik je tražio da IZDAM Savez za promjene

Počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić tvrdi da mu je lider SNSD Milorad Dodik nudio podršku za još jedan mandat u fotelji srpskog člana Predsjedništva BiH, uz uslov da napusti Savez za promjene!

Ivanić: Dodik je tražio da IZDAM Savez za promjene
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Komentarišući za srpskainfo.com Dodikovu izjavu za RTS, gdje je aktuelni predsjednik RS, između ostalog, ustvrdio da je Ivaniću ranije nudio nastavak rada u Predsjedništvu BiH uz ispunjavanje “određenih uslova”, počasni predsjednik PDP potvrđuje da je takvih ponuda bilo. Međutim, Ivanić ističe da je Dodikova ponuda, kako tvrdi, podrazumijevala njegovu izdaju opozicije i napuštanje Saveza za promjene.

Bilo je takvih ponuda. Uslov je bio da napustim Savez za promjene i da ne budem kandidat te koalicije, već samo PDP. Nema te funkcije zbog koje bih iznevjerio svoje principe. Nikad ne bih napuštao svoje ljude i izdao one koji su mi pomogli da prošli put pobijedim na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH. Kako svoje glasače, tako i političke partije koje su stajale iza mene – kaže Ivanić.

Uvjeren u pobjedu

Srpski član Predsjedništva BiH dodaje da je upravo iz navedenih razloga Dodikov prijedlog za njega bio apsolutno neprihvatljiv.

– Međutim, to je i najbolji pokazatelj toga koliko su Dodikove primjedbe o mom radu potpuno netačne. Očigledno je da sam dobro radio svoj posao u Predsjedništvu BiH, jer da nisam, takvu ponudu od Dodika nikad ne bih ni dobio. Moje uvjerenje je da bi promjena politike u ovim godinama bilo rušenje mog ličnog digniteta. Nema funkcije zbog koje bih to uradio. Zato sa zadovoljstvom i ulazim u ovu političku bitku s Dodikom i uvjeren sam da ću ga pobijediti, jer argumenti stoje iza mene – kaže Ivanić.

Predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik prekjuče je za RTS izjavio da je u jednom trenutku obavijestio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je ponudio Mladenu Ivaniću da nastavi da radi u Predsjedništvu BiH pod određenim uslovima, ali da je Ivanić, prema njegovim riječima, to odbio “iz nekih svojih razloga”.

Pročitajte još

– Logično je da se energično borite za prava svog naroda, a ne da propuštate odluke. Ivanić je masovno propuštao stvari ili je uvijek reagovao kad sve prođe, nikad kad treba – rekao je Dodik.

Komentar o Ivanićevim tvrdnjama da mu je Dodik nudio podršku za još jedan mandat u fotelji srpskog člana Predsjedništva BiH uz uslov da napusti Savez za promjene juče smo pokušali dobiti od brojnih visokih funkcionera SNSD. Međutim, niko iz vrha te partije nije želio da to javno komentariše ili se nisu javljali na naše telefonske pozive.

Nepristojna ponuda

S druge strane, lider SDS Vukota Govedarica za srpskainfo.com kaže da nije iznenađen Dodikovom “nepristojnom ponudom” Mladenu Ivaniću, dodajući da su i njemu, preko raznih emisara, takođe stizale slične ponude.

– Dodik politiku očigledno doživljava kao trgovinu. To je klasični politički primitivizam. Savez za promjene je jedinistven i pozdravljam stav gospodina Ivanića o ponudi koju je dobio od Dodika – kaže Govedarica.

Nepremostive razlike

Izvori srpskainfo.com bliski vlastima u Beogradu tvrde da je ideju o stvaranju velikog i jedinstvenog političkog bloka u RS jedno vrijeme snažno “gurao” predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– U svjetlu krize na Kosovu i Metohiji, kao i očekivanim spoljnim pritiscima na RS Vučić jesmatrao da bi bilo dobro raditi na većem jedinstvu srpskih partija u Srpskoj. Međutim, ta ideja nije naišla na plodno tlo zbog nepremostivih razlika između ključnih političkih lidera u RS – tvrde naši izvori.