Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ivanka je otišla u Njemačku, a onda iznenada postala MILIONERKA: Sa novcem je uradila ono što bi malo ko (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: Landesschau Baden-Württemberg / Youtube

Ivanka Čugura iz Štutgarta je 2006. godine iznenada naslijedila milionsko nasljedstvo. Ali, umjesto da zadrži novac za sebe, odlučila je da osnuje Fond iz kojeg će se novac trošiti u humanitarne svrhe.

Ivanka je iz Hrvatske u Njemačku otišla 1972. godine. Cijeli život radila je u raznim ustanovama socijalne zaštite. Bila je vrijedna i živjela skromnim životom, u kojem joj se prekretnica dogodila 2006. godine. Naime, njeni bogati susjedi pored kojih je živjela više od 20 godina, sasvim neočekivano u nasljedstvo su joj ostavili milionski iznos novca.

Za njemački televizijski kanal SWR Ivanka je otkrila šta se desilo:

– Naše prijateljstvo počelo je 1979. godine, kad smo se ja i muž doselili u zgradu. Bili smo jedini stranci u zgradi. Nisam znala kako da se ponašam. Komšije su nas pozvale na kafu jer su htjeli bolje da nas upoznaju. Našli smo zajednički jezik i postali dobri prijatelji. On je bio advokat, a ona je rođena u Hamburgu i dolazi iz porodice ljekara.

– Kada je komšija 1999. godine preminuo, njegova supruga je rekla da će nam ostaviti u nasljedstvo novac jer im puno značimo. Bila sam šokirana, a ona me je molila da pristanem da uzmem njen novac. Otišli smo kod advokata i napravili testament prema kome ostavlja sve meni – rekla je Ivanka.

Kaže kako joj je komšinica rekla da sa novcem radi šta hoće, ali ona nikad nije ni pomislila da novac potroši samo na sebe. Tri mjeseca nakon što je 2006. godine umrla njena komšinica dobrotvorka, Ivanka je prema dogovoru i dobila nasljeđe, a potom osnovala Fond za pomoć djeci i djevojkama u Africi i Latinskoj Americi.

Rekla je kako joj je uvijek bio san da ode u Afriku, a kad je otišla i stala na afričko tlo, nije mogla da vjeruje da je zaista u Africi. Kasnije se nekoliko puta vraćala u Afriku, a planira da ode i iduće godine.

– Raduje me što ću opet vidjeti djecu kojoj pomažemo – rekla je i dodala – kroz Fond želim ispuniti svoju želju. Iznosom od 1,5 miliona evra želim život i zdravlje djece iz Afrike i Latinske Amerike učiniti boljim.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO