Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Ivanov: Neprihvatljiv dogovor Zaeva i Ciprasa o nazivu

Svijet
Autor:

Foto: Nake Batev/EPA

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je danas da neće podržati dogovor o nazivu države koji su postigli premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Vlade Grčke Aleksis Cipras, jer je on štetan.

-Ovakav štetan dogovor, koji je jedinstven u istoriji čovječanstva, za mene je nedostojanstven i neprihvatljiv. Njime se krši Ustav, zakoni i ruše državne institucije – rekao je Ivanov u obraćanju javnosti.

On je dodao da Vlada nije smogla snage i hrabrosti da se izgradi zajednički stav i da se postigne nacionalni konsenzus o tom pitanju.

Ivanov je rekao da je to lični dogovor premijera Zaeva i šefa makedonske diplomatije Nikole Dimitrova i da je riječ o sporazumu kojim se napuštaju do sada izgrađene suštinske državne pozicije, koje su potvrđene na posljednja dva liderska sastanka, a to su da se ne mijenja Ustav i ne prihvata naziv za opštu upotrebu ili erga omnes.

On je ocijenio da je Grčka ovim dogovorom dobila sve, a Makedonija ništa.

-Pozivam makedonski narod da se ne plaši. Čuvajte, njegujte naš vjekovni ideal nepokornosti. Neće me pokolebati pritiscima, ucjenama i prijetnjama. Neću da podržim ovakav štetan ugovor – poručio je Ivanov.

On je dodao da se tim dogovorom briše istorija nezavisne Makedonije.

-Uskraćuje se pravo nerođenima da budu Makedonci. EU i NATO ne smiju biti alibi za loš dogovor. Ovakav dogovor polarizuje, umjesto da objedinjuje zajednicu – istakao je Ivanov.

On je rekao da je cijeli pregovarački proces vođen neozbiljno, neodgovorno i netransparentno, o čemu svjedoči i krajnji rezultat.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO