Svijet

Iz Fajzera objavili NOVE PODATKE: Treća doza vakcine vjerovatno poslije 12 mjeseci

Osobe koje su primile Fajzerovu vakcinu protiv virusa korona, vjerovatno će morati da prime i treću dozu u roku od 12 mjeseci od prijema druge, rekao je generalni direktor te kompanije Albert Burla.

Iz Fajzera objavili NOVE PODATKE: Treća doza vakcine vjerovatno poslije 12 mjeseci
FOTO: RICCARDO ANTIMIANI/EPA

Burla je istakao i da postoji mogućnost da će vakcinacija protiv virusa korona jednom dozom biti neophodna na godišnjem nivou, prenose agencije.

– Izuzetno je važno smanjiti broj ljudi koji mogu biti podložni virusu – rekao je Burla za Si-en-bi-si u komentaru koji je snimljen još prvog aprila, ali je emitovan tek danas, pišu Novosti.

Generalni direktor Fajzera istakao je da će „vakcine biti važno sredstvo u borbi protiv zaraznijih mutiranih varijanti virusa“.

Fajzer i Biontek početkom aprila saopštili su da je njihova vakcina djelotvorna protiv različitih sojeva virusa i da zaštita traje najmanje šest mjeseci nakon druge doze. Naveli su i da rezultati treće faze kliničkih ispitivanja pokazuju da je vakcina 91,3 odsto efikasna, što je niže nego 95 odsto, koliko je prvobitno objavljeno u novembru.