Politika

IZ HNS PORUČUJU “CIK ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika BiH“

Hrvatski narodni sabor (HNS) optužio je Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da kao nelegano i nezakonito tijelo "ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika BiH".

IZ HNS PORUČUJU “CIK ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika BiH“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

HNS je pozvao sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost da zajedno snažno djeluju u borbi protiv svih neregularnosti CIK.

Pozvane su nadležne pravosudne institucije da se uključe u “krajnje netransparentan, nedemokratski i nezakoniti izborni proces i pokažu pravnu državu na djelu”.

– Uz institucije BiH, pozivamo i očekujemo snažno djelovanje institucija EU i njihovog predstavništva, Ambasade SAD, kao i međunarodnih organizacija poput OHR i OEBS – istakli su iz HNS.

HNS je poručio da će iskoristiti svaki pravni mehanizam i lijek u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u BiH.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prema navodima HNS, ovi lokalni izbori nisu ništa drugo nego probni balon nelegalnog CIK za opšte izbore 2022. godine na kojima, kako ističu, već sada bošnjačka politika najavljuje rušenje konstitutivnosti hrvatskog naroda na svim nivoima i izbacivanje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Istakli su da je zvanično okončanje izbornog procesa u BiH, nažalost, u praksi pokazalo sve ono na što su kao krovna organizacija hrvatskog naroda u BiH mjesecima upozoravali.

Pročitajte još

Iz HNS su naglasili da se najbrutalnija izborna manipulacija sa naznakama teškog krivičnog djela trenutno događa u Gornjem Vakufu/Uskoplju gdje je u trenutku ogromnog smanjivanja razlike između bošnjačkog i hrvatskog kandidata za načelničko mjesto naprasno obustavljeno brojanje glasova pristiglih poštom za šta u CIK nisu dali nikakvo zakonski utemeljeno objašnjenje.

Osim ove općine, kažu u HNS, na djelu je čitav niz manipulacija i u drugim lokalnim zajednicama, poput Srebrenika, Kalesije, Teslića i niza drugih koje imaju pritužbe na ovakav način rada ove institucije.

– Ukoliko će nadležna institucija za sprovođenje i nadgledanje izbornog procesa nasilno mijenjati naš izbor, onda de fakto i de jure nismo ništa drugo nego društvo diktature i tiranije gdje će određene politike svojim uticajem postavljati onoga ko im politički i/ili nacionalno odgovara – zaključio je HNS.

Prihvati notifikacije