Banjaluka

IZ PDP poručili skupštinskoj većini: Ovakav budžet nije samovolja pojedinca, nego želja građana

Ako je povećanje budžeta došlo sa nivoa Republike Srpske i ako to nije zasluga sadašnje gradske administracije, kako se onda to nije desilo i u drugim opštinama ili tokom ranijih godina?

IZ PDP poručili skupštinskoj većini: Ovakav budžet  nije samovolja pojedinca, nego želja građana
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Rekao je šef Kluba odbornika PDP u Skupštini grada, Dragan Milanović, komentarišući višak sredstava od 17 miliona KM, koja bi rebalansom trebala biti raspoređena.

– U posljednje vrijeme smo mogli čuti kako ta sredstva nisu zasluga sadašnje gradske administracije. Tačno je da su se povećali poreski i neporeski prihodi, tačno je da dio sredstava dolazi od donacija Republike Srbije, ali takođe je tačno da je ovakav iznos rezultat smanjenja troškova. Budžet sa ovakvim rebalansom je najveći u posljednjih 12 godina, ako je to toliko lako postići, zašto se tako nešto nije dogodilo prethodnih godina ili u drugim opština – rekao je Milanović.

Višak sredstava će se, tvrdi Milanović, trošiti onako kako je to zahtjeva skupštinska većina.

– Netačne su njihove tvrdnje da je ovaj rebalans samovolja ili kreacija samo jednog čovjeka i da nisu uvaženi njihovi, niti zahjevi građana. Ovim sredstvima će se nadomjestiti stavke koje je skupštinska većina usvajanjem budžeta smanjila, a tu, prije svega, mislim na održavanje ravjete, održavanje javne higijene, održavanje puteva… Oni su svjesno umanjili te stavke, znajući da, sa iznosima koje su tada predvidjeli, grad ne može da funkcioniše. Svi prethodni gradonačelnici su za te stavke imali značajno veće budžete – priča Milanović.

Dodaje da bi budžet, i pored rebalansa, trebao biti veći za još šest miliona KM, što će biti obezbijeđeno putem emisije obveznica.

Pročitajte još

– Ovo su kolege iz skupštinske većine kritikovali, iako se prethodna administracija prošle godine na isti način zadužila 12 miliona KM. Sadašnja administracija se opredijelila za ovu opciju iz razloga što su se stvorile mogućnosti da se to uredno vraća, ali i da se što više i što prije rješavaju infrastrukturni problemi građana Banjaluke. Dakle, četiri naselja Motike, Kuljani, Priječani i Debeljaci dobijaju po milion KM za rekonstrukciju glavnih saobraćajnica kroz ta naselje, dok za Šargovac ide 600.000 KM. Za izgradnju porodične medicine u MZ Dragočaj ide 400.000 KM i milion KM za izgradnju multifunkcionalnog sportskog centra na Laušu, za koji je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić donirao milion KM – rekao je Milanović.

Dodaje da su predviđena sredstva za most u Kaluđericama, te da je u planu kupovina mobilnog mamografa, što je bio zahtjev direktorice Doma zdravlja, Nevene Todorović.

– Sva sredstva koja su planirana su želja naših građana – poručio je on.

Na ovu temu govorila je i odbornica PDP-a, Dijana Ješić, koja je rekla da su, prilikom usvajanja budžeta, odbornici skupštinske većine zamjerili gradonačelniku to što nije bilo velikih kapitalnih projekata, pa sada, kada je to uzeto u obzir, ponovo nije dovoljno.

– Šta god da se uradi, njima nikad neće valjati. Ne mogu da prihvatim da odbijaju da usvoje stvari koje su za dobrobit građana naše Banjaluke. Ja prethodnoj vlasti zamjerim to što je okretala glavu od problema običnom čovjeka, od ubistva mladog Davida, od piralena, zagađenosti vazduha, svega što se dešavalo u Banjaluci. Fokus su im bili kružni tokovi, a kružnim tokovima ne možemo da nahranimo ljude kojih je sve više ispred javnih kuhinja u našem gradu – smatra ona.

Nacrt budžeta je, kaže ona, okrenut prema potrebama građana Banjaluke.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ne znam šta im tačno ne odgovora; 70.000 KM je odvojeno za dodatnu vantjelesnu opodnju, porodilje će imati dodatni bonus na platu, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne. Takođe, važne su i subvencije privatnim vrtićima, gdje će roditelji moći da upišu svoju djecu po istoj cijeni koja je u javnim vrtićima, obezbijeđeni su školski udžbenici za osnovce od petog do devetog razreda, subvencionisan je javni prevoz za penzionere i djecu iz višečlanih porodica, 100.000 KM se odvaja za izgradnju igrališta za djecu sa poteškoćama u razvoju… To su stvari koje rasterećuju budžet građana, nas roditelja, te ne upućuju na samovolju pojedinca, kao što to tvrdi skupštinska većina – kaže Ješićeva.

Poručila je da je svaki budžet pripada građanima, a ne strankama.

Odbornik PDP-a, Krsto Golijanin naglasak je stavio na izgradnju centralnog spomen-obilježja palim borcima.

– Nakon punih dvadeset godina, u Banjaluci će se izgraditi spomen-obilježje onima koji stvarali Republiku Srpsku, koji su je branili odbranili i sačuvali. Prvi put će biti ispravljena jedna velika nepravda prema njima, ali i njihovim porodicama. Grad Banjaluka je obezbijedio 500.000 KM da se to uradi. Međutim, činjenica je da bivša vlast punih 25 godina nije radila ništa po tom pitanju, što dokazuje da nisu cijenili te borce – poručio je on.

Prihvati notifikacije