Svijet

Iz SZO upozoravaju “Nećemo ispuniti globalni cilj od 40 odsto vakcinisanih u svakoj zemlji”

​Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) neće ispuniti svoj cilj da do kraja godine u svakoj zemlji bude vakcinisano 40 odsto stanovništva, a posebno su ozbiljni nedostaci u Africi.

Iz SZO upozoravaju “Nećemo ispuniti globalni cilj od 40 odsto vakcinisanih u svakoj zemlji”
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Veliki dio krivice pripisuje se gomilanju vakcina među bogatim zemljama.

U nekim zemljama nije vakcinisano ni deset odsto stanovnika

Od 194 države članice SZO, otprilike pola neće ispuniti cilj. U oko 40 zemalja nije vakcinisano ni 10 odsto stanovnika. SZO je veliki dio krivice pripisao gomilanju vakcina, posebno među nekolicinom bogatih zapadnih zemalja koje već sprovode dopunska vakcinisanja.

Širom svijeta dosad je primijenjeno više od 8.6 milijardi doza vakcina, no većinom u bogatijim zemljama koje mogu obezbijediti sopstvene ugovore s proizvođačima vakcina. Desetine zemalja ovise o zalihama Kovaks, programa podjele vakcina koji podržava UN, a kojem je svrha dobijati vakcinu i siromašnijim zemljama, prenosi Index.

Velike razlike u snabdijevanju vakcinama

Prosperitetne zemlje kritikovane su jer ne čine dovoljno da podrže globalnu pravednu raspodjelu vakcina putem Kovaksa. Međutim, isporuke vakcina putem te đeme porasle su posljednjih sedmica. Do posljednje sedmice decembra, Kovaks je isporučio 722 miliona doza.

Podaci daju pogubnu sliku. SZO kaže da je u Njemačkoj primijenjena oko 171 doza vakcina na 100 stanovnika, na Madagaskaru je bila nešto ispod 2.7, a u Demokratskoj Republici Kongu 0.32. U većini afričkih zemalja taj je broj u najboljem slučaju dvocifren.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije