Politika

O MEĐUNARODNIM SUDIJAMA Iz Ustavnog suda BiH poručili da rok za odlazak stranaca ne može biti određen unaprijed

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da „rok za odlazak međunarodnih sudija iz tog suda ne može biti određen unaprijed, već to može da se dogodi kada prestane potreba za njihovim prisustvom u sudu, odnosno kada domaće sudije sa svojih pet glasova budu same mogle odlučivati o pitanjima apstraktne ocjene ustavnosti“.

Sjednica Ustavnog suda BiH
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Pojašnjavaju da „odlazak međunarodnih sudija nije jedan od uslova za početak pregovora BiH s EU“.

– Ustavni sud ponovo poziva sve one koji priželjkuju ili zahtijevaju određivanje roka za odlazak međunarodnih sudija iz Ustavnog suda da upotrijebe svoj ratio iuris i upitaju se zašto su uopšte međunarodne sudije stipulirane u Ustav BiH i zašto taj zadatak ne može biti povjeren državljanima susjednih država – naveli su iz Ustavnog suda.

Iz ovog suda su, povodom izjava „da ne postoji hrabrost da se odredi rok za odlazak stranaca iz Ustavnog suda“, istakli da zahtjev za određivanje roka za odlazak stranih sudija Ustavni sud doživljava kao atak.

Pročitajte još

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza izjavio je juče da u BiH ne postoji hrabrost da se odredi rok kada bi strane sudije trebalo da napuste Ustavni sud BiH.

Bunoza je rekao da je pokušano da se pronađe rješenje za ovo pitanje, ali da za to nema spremnosti.

– Prema Ustavu BiH, nakon isteka prvog mandata, prije 21 godinu, mi smo trebali to dati domaćim institucijama. Nadam se da će biti hrabrosti da se to riješi – istakao je Bunoza.  

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu