Društvo

“IZA NAS VIŠE NEMA KO” Poruka ljekara koji brinu o najteže oboljelim izaziva DIVLJENJE

Izazov je veliki i prebrodićemo ga zajedno. Klinički centar nema boljih ni kompletnijih ljekara od nas. Mi smo posljednji nasip. Iza nas više nema ko. Srećno!

“IZA NAS VIŠE NEMA KO” Poruka ljekara koji brinu o najteže oboljelim izaziva DIVLJENJE
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ovu poruku je kroz Vajber grupu uz raspored prvopozivajućih ekipa svojim kolegama uputio Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, neposredno prije njihovog ulaska na odjeljenje intenzivne njege gdje su ih čekali prvi najteže oboljeli od korona virusa.

Janković kaže da su se anesteziolozi intenzivisti školovali i spremali za ovakvu situaciju, ali su se nadali da do nje neće doći.

Teška respiratorna insuficijencija je završna i najteža faza oboljenja od Covida 19. Pacijenti umiru upravo zbog kritične razmjene gasova u plućima. Jedini ljekari koji u Srbiji mogu pomoći u takvoj situaciji su upravo anesteziolozi – intenzivisti, poslije njih, nažalost, nema nikog drugog. Upravo su i u Italiji i Španiji anesteziolozi pod najvećim pritiskom i najveći broj ljekara, koji je nažalost preminuo boreći se za najteže pacijente, su pripadnici ove specijalnosti – kaže Janković.

Foto: V.K./RAS Srbija
Foto: V.K./RAS Srbija

Prvi najteže oboljeli na Kliniku za anesteziju je stigao u subotu ujutro, zbog čega Janković tri dana nije odlazio kući.

– S obzirom na rizik pod kojim se liječe ovi pacijenti, nisam želio da ostavim svoje kolege. Ima puno posla u upravi Kliničkog centra, morala se organizovati selidba kompletnih klinika, prebacivanje respiratora i ostalih uređaja kako bi prijem najtežih pacijenata bio efikasan. Mi ovde zbrinjavamo sve oboljele iz čitave jugoistočne Srbije i srpskih sredina Kosova i Metohije – objašnjava Janković.

Kaže da je veoma ponosan na svoj kolektiv.

– Moji ljudi su disciplinovani, i ljekari i medicinske setre naviknuti su na velike izazove, naporan rad i disciplinu. Ti najteži pacijenti nakon nas, nemaju više nikog drugog  – kaže ljekar.

Priznaje, da sve manje ima vremena za privatni život, a to kratko slobodno vrijeme iskoristi da se informiše o iskustvima svojih kolega u borbi sa smrtonosnim virusom.

– Pratim stručnu literature na internetu, posljednje preporuke i iskustva u liječenju pacijenata oboljelih od ove infekcije. Ono malo vremena što preostane provedem sa sinovima, kad stignem dohvatim se gitare i klavira sa njima – zaključuje Janković, piše Telegraf.