Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IZA SVEGA POSTOJI SKRIVENI CILJ Si Đinping ima novi imidž, uradio je nešto neviđeno u kineskoj politici

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Prkoseći političkoj tradiciji koja je važila decenijama, kineski najmoćniji čovjek postaje sed.

Srebrni tragovi u kosi predsjednika Kine Si Đinpinga, uočeni su na godišnjoj nacionalnoj zakonodavnoj sjednici koja je počela 5. marta, privukli su pažnju i izazvali spekulacije među kineskim posmatračima o tome šta bi ta radikalna promjena mogla da znači.

U zvaničnim portretima i u javnosti, vodeći kineski lideri – koji su obično u dobi od 60 godina ili više godina – već dugo su nosili besprijekornu zift crnu kosu.

Očigledna upotreba boje za kosu je običaj koji datira još iz doba Mao Cedunga, osnivača komunističke Kine. Međutim, trend je postao izraženiji od 1990-ih.

Vrhovni lideri žele da budu viđeni kao “veći od života… i žele da se vidi da imaju besprijekoran izgled”, rekao je Vili Lam, profesor na kineskom univerzitetu u Hong Kongu i dugogodišnji analitičar kineske politike.

– Si Đinping želi da raskrsti ovu tradiciju kako bi se činilo da više liči na običnog građanina Kineza, čovjeka iz naroda – kaže Lam.

Populistički imidž

Ovaj populistički imidž je pažljivo kultivisao kineski lider otkako je došao na vlast krajem 2012. godine. Njegove inicijative za ublažavanje siromaštva i masovna kampanja protiv korupcije, koja je do sada obuhvatila više od milion komunističkih zvaničnika, učinili su ga popularnim.

Međutim, ustavni amandman koji je prošle godine otvorio put Siju da vlada doživotno, kao i sve širi propagandni “napadi” koji ističu njegovo rukovodstvo, pokazali su se kontroverznim.

– Strategija da se ne boji kosa mogao bi da bude pokušaj da se smanji kritika da on gradi kult ličnosti u stilu Mao Cedunga. Ovo je neka vrsta strategije kamuflaže koja ga čini manje aristokratskim, u kineskom smislu – rekao je profesor Lam.

Usred usporavanja privrede i sve većih napetosti sa Sjedinjenim Državama, analitičari takođe vide prihvatanje njegove prirodne boje kose kao način da se razbiju periodične glasine o unutrašnjim izazovima Sijovog monopola na vlasti.

– To je znak sve većeg samopouzdanja Sija – rekao je Pin Ho, osnivač i izvršni direktor “Miror Media Group”, izdavačke grupe sa sjedištem u Njujorku, koja se fokusirala na kinesku politiku.

– Ne postoji stvarna prijetnja njegovoj moći među političkom elitom. Si pokušava da projektuje snagu i pokaže da može da izgleda onako kako želi – kazao je Ho.

Foto: Fe/Joao Relvas/EPA

Si protiv tradicije

Lideri su tradicionalno bojili kosu u crno kao neku vrstu “usaglašenosti sa jednim dispciplinovanim stilom kao znak sklada i dogovora”, rekla je Huang Huang, istaknuta medijska ličnost koja je odrasla među komunističkim elitama u Pekingu šezdesetih i sedamdesetih godina.

– Siju, koji sada jasno stoji iznad svih ostalih – više to ne treba – rekla je ona.

Čini se da je tema ubrzo postala zabranjena na kineskim društvenim medijima, pošto kada se pretražuje “sjeda kosa Si Đinpinga” ne izlaze rezultati ni na jednoj kineskoj platformi, piše CNN.

Posmatrači već mogu da računaju da će sve veći broj visokih zvaničnika pokazivati svoju prirodnu boju kose u javnosti. Praksa je ranije bila istorijski ograničena na zvaničnike koji naglašavaju njihov odlazak sa vrha moći. Analitičari kažu da će novi izgled Sija samo inspirisati više podređenih da ga slijede.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO