Kolumne

Izađite na izbore

Pedeset odsto stanovništva sa biračkim pravom ne izlazi ne izbore uglavnom jer ih politika ne zanima, nemaju za koga da glasaju “jer su svi isti” ili misle da njihov glas neće promijeniti ništa.

Izađite na izbore
FOTO: SRPSKAINFO

Koliko god bili nezadovoljni, nijedan izgovor nije dovoljno dobar da ne iskoriste svoje glasčko pravo, makar samo precrtali listić.

Prvo, one kojih se politika ne tiče mora se ticati kakvo će nam biti zadravstvo ili obrazovanje. Hoće li stopa poreza rasti, hoće li stipendije biti manje ili veće, hoće li dobijati naknadu za svako ili svako treće rođeno dijete? U redu je da ljude ne zanima ko je u kojoj stranci, ko se s kim svađao, da satima gledaju skupštinska zasjedanja i budu u toku ko je potpisao ili prekršio koaliocioni sporazum.

Međutim, zar je moguće da se nekoga ne tiče da li će, recimo, osnovci imati besplatne udžbenike i da izađe na izbore i kazni sve sve one koji su glasali protiv toga?

Dakle, jednostavno je, ne morate biti politički analitičar da biste glasali. Ako ste zadovoljni životom u svom gradu ili opštini glasajte za one koji su na vlasti, ako niste – glasajte za nekog drugog.

Drugi izgovor koji često čujemo od apstinenata je taj da “nemamo za koga da glasamo”. Nažalost, u većini slučajeva to je najbliže istini, jer se godinama vrte isti kandidati, gotovo su svi već bili na vlasti, a ako se pojavi i neko novi ili nam nije dovoljno dobar ili jednostavno nemamo povjerenja u nova lica.

Opet, ni to nije izgovor, jer bi građani, ako nisu zadovoljni, trebalo da glasaju za promjene. Ako umjesto promjene dobiju zamjene, opet na sljedećim izborima mogu da kazne i njih. Bitno je svima pokazati da su smjenjivi. Zato valjda izbori i služe.

I treći, najgluplji je izgovor da jedan glas ne može ništa promijeniti. Da svi koji misle da jedan njihov glas ne može da promijeni ništa izađu na izbore, mnogo bi se toga promijenilo.

Možda vam je glas ukraden, jer onima koji to rade vaš jedan glas i te kako vrijedi. Hiljadama građana koji ne glasaju je ukraden identitet i “oni” će bez njihovog znanja glasati negdje iz inostarstva poštom. S obzirom da se radi o lokalnim izborima, samo nekolko glasova može da odluči pobjednika, i to možda baš glasova vas koje politika ne zanima i nije vas zanimalo da ukucate svoje ime i provjerite da li vam je identitet ukraden.

Sljedeći put kada budete “bojkotovali” glasanje razmislite da li polovinu birača ne interesuju izbori jer misle da se ništa ne može promijeniti ili se ovdje ništa ne može promijeniti upravo zato što polovina ne izlazi na izbore!?

I tako. Bliži se dan za glasanje, praznik demokratije, lokalni izbori… kako god nazivali taj 15. novembar.  Neko neće izaći na izbore iz gore navedenih razloga, neko jer nema pojma da su izbori, nekome se neće dati jer pada kiša… Izgovora je mnogo, a pravih razloga za ostajanje u kući toga dana jako malo.

Dok se, većinom mladim, ljudima neće dati da idu na izbore, znate li kome hoće? Uglavnom onima koji moraju, onima koji su uzeli novac, onima koji su natjerani… Mislite li stvarno da takvi treba da biraju ko će da nas vodi naredne četiri godine?