Svijet

Izazov za Makrona: U Francuskoj se održava prvi krug lokalnih izbora

U Francuskoj se danas održavaju lokalni izbori koji će biti test popularnosti liderke desnice Marin le Pen i njenog umjerenijeg imidža, manje od godinu dana prije narednih predsjedničkih izbora.

Izazov za Makrona: U Francuskoj se održava prvi krug lokalnih izbora
FOTO: IAN LANGSDON/EPA

Prvi krug lokalnih izbora dolazi nakon teških godinu i po dana ograničenja, policijskog časa i zaključavanja zbog pandemije korone i biće izazov za predsjednika Emanuela Makrona, pri čemu projekcije pokazuju da njegova partija neće osvojiti nijedan od 13 regiona kontinentalne Francuske, navodi Rojters.

Liderka desničarskog Nacionalnog zbora Marin le Pen je, prema anketama, rame uz rame s Makronom, prenosi evropski Politico.

Ankete pokazuju da bi odziv na regionalnim izborima mogao da bude na rekordno niskom nivou od oko 40 odsto.

Socijalisti i konzervativni republikanci (LR), koji su dominirali francuskom politikom do poraza 2017. godine, i dalje se dobro drže na regionalnom nivou.

Svako od njih trenutno drži vlast u pet regiona, od ukupno 18.

Prema najnovijim anketama, Nacionalni zbor je u poziciji da osvoji vlast u najmanje jednom regionu, što bi bilo prvi put u istoriji Francuske.

Mnogi u Francuskoj vide regionalno glasanje kao korak ka Jelisejskoj palati za Marin le Pen, koja je 2017. godine izgubila na izborima upravo od Makrona, navodi Euronews.

Prihvati notifikacije