Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“IZBJEGAO DA POMENE DA SU SRBI BILI ŽRTVE GENOCIDA” Linta ocijenio kao sraman govor Jandrokovića povodom dana sjećanja na Holokaust

Politika
Autor:

Foto: N1/screenshot YouTube

Miodrag Linta

Predsjednik Odbora za dijapsoru i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta ocijenio je kao “sraman, ali očekivan” govor predsjednika hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u kojem je izbjegao da pomene da su Srbi bili žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

Kako navodi Linta, Jandroković je spomenuo da je izvršen genocid samo nad Jevrejima i pripadnicima drugih naroda, ali nije rekao da je izvršen nezapamćen genocid nad Srbima i nije osudio zloglasnu Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH) kao genocidnu i zločinačku tvorevinu.

Linta ističe da Jandroković nije spomenuo Jasenovac i druge logore smrti za Srbe, ali jeste izjavio da se Hrvatska sjeća ne samo žrtava Holokausta već i žrtava Vukovara, Škabrnje, Srebrenice i svih drugih mjesta zločina.

– On nije spomenuo najveću fabriku smrti na Balkanu – Jasenovac, logore smrti Jadovno, Gospić i Slana, brojne kraške jame na Velebitu gdje su bacani Srbi, logore za djecu u Sisku i Jastrebarskom, ritualno klanje Srba u pravoslavnoj crkvi u Glini, nebrojena ubistva Srba na kućnom pragu, više od 1.000 stratišta u NDH gdje su ubijani Srbi – naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Takođe, kako je napomenuo Linta, Jandroković nije spomenuo brojna mjesta gdje su Srbi ubijani i mučeni u Tuđmanovoj Hrvatskoj: Vukovar prije rata 1991. godine, Osijek, Gospić, Split, Sisak, Zadar, Zagreb, Karlovac, tokom i poslije hrvatskih vojno-policijskih akcija.

– Nije spomenuo ubistva Srba u Mrkonjić Gradu i drugim mjestima u BiH koje se počinili pripadnici Hrvatske vojske – naveo je Linta.

On je istakao da su sramni govori Jandrokovića i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića jedan u nizu dokaza da je prekrajanje istorije u Hrvatskoj dio državne i crkvene politike.

– Glavni cilj jeste da se genocidna NDH predstavi kao prava država hrvatskog naroda, a ustaše kao borci za hrvatsku slobodu protiv “velikosrpske politike i beogradskog centralizma i hegemonizma” – zaključio je Linta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO