Politika

„IZBORE U DOBOJU TREBA PONOVITI“ Borenović poručio nadležnima da procesuiraju odgovorne za IZBORNU MANIPULACIJU

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da Centralna izborna komisija (CIK) BiH treba da ponovi lokalne izbore u Doboju, a da nadležne pravosudne institucije "procesuiraju odgovorne za organizovanu izbornu manipulaciju".

„IZBORE U DOBOJU TREBA PONOVITI“ Borenović poručio nadležnima da procesuiraju odgovorne za IZBORNU MANIPULACIJU
FOTO: PDP

Borenović tvrdi da izbore treba ponoviti zbog, kako kaže, uočenih izbornih neregularnosti.

– Jedino normalno je da se izbori ponište i ponove u Doboju – rekao je Borenović na konferenciji za novinare u Doboju.

Član Glavnog odbora PDP-a Olivera Nedić očekuje da će CIK donijeti odluku da se izbori u Doboju ponove na način da će ih sprovesti sve relevantne institucije i posmatrači.

Pročitajte još

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Doboj Slobodan Vasiljević tvrdi da je “blokada magistralnog puta kod Doboja iscenirana pod izgovorom da su stopirani razvojni procesi grada”.

CIK BiH nije objavio rezultate lokalnih izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a su 17. novembra, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu koji je dostavljen CIK-u.

Visoki predstavnik nije potreban BiH

Predsjednik PDP Branislav Borenović poručio je da BiH ne treba visoki predstavnik i da će se, kada njega ne bude, moći reći da je ona “normalna, ozbiljna, demokratska zemlja u kojoj institucije rade svoj posao”.

Borenović je naveo da sve dok BiH ima visokog predstavnika ne može očekivati da bude dovoljno zrela, demokratska i snažna iznutra i da može da se izbori sa svim izazovima sa kojima se bori svih ovih godina.

– Sve te stvari oko najave mogućeg dolaska novog visokog predstavnika ćemo vidjeti u narednom periodu. To, naravno, zavisi od zemalja koje o tome donose odluku – izjavio je Borenović, komentarišući najavu da je njemački konzervativni političar Kristijan Šmit najozbiljniji kandidat za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.