Politika

"IZBORNU KAMPANJU SDA GRADI NA SREBRENICI" Političari iz Srpske o prijetnjama rušenja Spomenika miru

Prijetnje predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Nediba Smajića iz SDA da će, ako pobijedi bošnjački kandidat na predstojećim lokalnim izborima, ukloniti Spomenik miru iz centra grada, ponovo je radikalizovao lokalnu političku scenu i uznemirio građane.

"IZBORNU KAMPANJU SDA GRADI NA SREBRENICI" Političari iz Srpske o prijetnjama rušenja Spomenika miru
FOTO: OPŠTINA SREBRENICA
Spomenik miru u Srebrenici

Iako navedeni spomenik nema nikakvih nacionalnih obilježja, predstavnici SDA pozvali su Bošnjake na bojkot i zaprijetili da će ga, čim preuzmu vlast, sami ukloniti.

Srpski političari iz Srebrenice jednoglasno poručuju da je jasno da je SDA već počela svoju predizbornu kampanju, te da očito političke poene žele da poberu preko leđa građana Srebrenice. Dodaju da se ovim šalje poruka i Srbima i Bošnjacima u tom gradu da SDA želi da ih vrati nazad, u devedesete godine.

Povratak u mračna vremena

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ističe da oni kojima smeta Spomenik miru očito ne žele mir već povratak u mračne devedesete.

– Smajić je prvobitno podržao prijedlog za izgradnju ovog spomenika, a sada izmišlja razloge zašto je to učinio. Pozadina cijele priče je želja SDA da tenzijama i presijom nametne usvajanje zakona o negiranju genocida. Smajić je to jasno i rekao. Poručio je da će, ako ne bude tog zakona u BiH, oni ukloniti spomenik i da će ga vratiti tek onda kada Srbi priznaju genocid – ističe Grujičić za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Mladen Grujičić

Dodaje da je ovim jasno da će politika SDA ići u radikalizaciju odnosa u tom gradu i vraćanje u devedesete. Grujičić ističe da SDA želi da stavi pečat srpskom narodu kao genocidnom, te da je stoga jako bitno da se stranke iz Republike Srpske okupe u Srebrenici oko jedne ideje.

– Ne smiju dozvoliti da politika SDA ponovo dođe na vlast u Srebrenici, jer je jasno gdje bi to vodilo. Taoci politike SDA u Srebrenici su i Bošnjaci, koji nisu smjeli prekjuče ni da dođu na otkrivanje Spomenika miru, jer bi bili etiketirani kao izdajnici ili bi imali problema na poslu – upozorava Grujičić.

Taoci

On kaže da su mnogi građani, kako srpski, tako i bošnjački, podržali ideju o postavljanju navedenog spomenika.

Grujičić ističe da izjave koje dolaze od Smajića i njemu sličnih ne doprinose pomirenju i suživotu naroda u tom gradu.

– Taman kada se postave neki zdravi temelji neko to sruši. Mi smo četiri godine radili na tome da nemamo incidenata na nacionalnoj osnovi. Bilo je sporadičnih pokušaja od strane pojedinaca ali niko iz vlasti Srebrenice im nije davao vjetar u leđa. Situacija je bila stabilna ali očito to sada ne odgovara SDA i političkom Sarajevu, koji drže Srebrenicu kao taoca svoje politike. SDA želi da na Srebrenici ostvari svoj politički interes, a to je rušenje Srpske – ocjenjuje Grujičić.

Predizborna retorika

Slično mišljenje dijeli i predsjednik Opštinskog odbora SDS Srebrenica Momčilo Cvjetinović, koji kaže da mir smeta onima koji u svojim glavama i dalje žive u ratu.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Momčilo Cvjetinović

On smatra da je očito riječ o predizbornoj retorici, te da će se sve to zaboraviti čim prođu izbori.

– Približavaju se izbori i vjerovatno svako pokušava da pridobije što više glasača na svoju stranu. Građani se na ekstremne stvari lako pridobiju. Mi u Srebrenici smo već navikli na takve stvari. Ništa novo – kaže Cvjetinović za Srpskainfo.

Pročitajte još

Dodaje da Smajićevim prijetnjama ne pridaje važnosti, jer spomenik ne može tek tako biti uklonjen. Sve i kada bi se jednog dana stvorila skupštinska većina koja bi izglasala uklanjanje spomenika, Cvjetinović smatra da to ne bi dozvolila Vlada Republike Srpske, kao drugostepeni organ.

– Mislim da je ovo rečeno u svrhu predizborne kampanje, jer je Smajić prethodno glasao za postavljanje spomenika. Zašto je u samo nekoliko mjeseci promijenio stavove, to se samo može pripisati političkom djelovanju – smatra Cvjetinović.

Na pitanje koliko radikalizacija poltičke scene utiče na suživot u Srebrenici, Cvjetinović kaže da su već navikli na negativnosti, te da građani iz dana u dan sve više gube nadu u bolje sutra i napuštaju ove prostore.

– Građani smatraju da je ovo neperspektivan prostor i da trebaju usmjeravati svoju djecu što dalje odavde. Zbog toga smo u situaciji da nas je svaki dan sve manje, a istovremeno svake godine od izbora do izbora je sve veći broj prijavljenih birača koji odlučuju o ovom prostoru. Imamo i do 12.000 glasača, a na području Srebrenice ne živi ni 3.000 stanovnika. Očito je da Srebrenica samo služi za potkusurivanje i namirivanje određenih interesa – poručuje Cvjetinović.

Podsjećamo, povodom Međunarodnog Dana mira na gradskom trgu u Srebrenici prekjuče je postavljen Spomenik miru, zajedno s fontanom. Predstavnici SDA povukli su prvobitnu podršku ovoj ideji i pozvali sve Bošnjake iz Srebrenice da bokotuju ovaj spomenik.

Rankić: Ne možemo voziti naprijed, a gledati unazad

Predsjednik Opštinskog odbora DNS Srebrenica Velibor Rankić ističe da ne razumije zašto neko ima nešto protiv spomenika koji nikoga ne vrijeđa niti na sebi ima obilježje bilo kog naroda.

– Imamo dvije ruke koje drže globus na kome se nalazi četvoro djece, koja simbolizuju narode u BiH – Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale. Prvobitno je bila ideja da to bude ttri djeteta, ali političkim predstavnicima Bošnjaka je to smetalo, jer ih asocira na tri prsta – podsjeća Rankić.

Dodaje da spomenik simbolizuje mir, jer se u Srebrenici treba gledati u budućnost, a ne u prošlost.

– Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo promijeniti budućnost. Ne možemo voziti naprijed, a gledati unazad – poručuje Rankić.

Dodaje da nije problem u spomeniku već da predstavnici SDA vjerovatno imaju druge razloge zašto žele da radikalizuju političku scenu u tom gradu. Rankić ističe da se sve to itekako odražava na suživot u tom gradu.

– Svi mi zajedno radimo, idemo u školu i provodimo vrijeme zajedno. Svaka teška riječ pogađa sve nas koji ovdje živimo. Tješi me samo što su to izjave pojedinaca, jer većina građana koji ovdje žive ne misle isto kao ti politički predstavnici – kaže Rankić.