Sport

"IZDAO" RUSIJU, PA PREBJEGAO U SAD On je RASKRINKAO DOPING TAJNE ruskih sportista

Uzbunjivač Grigori Rodčenkov prije više od godinu i po dana iznio je optužbe na račun ruskih sportista, tvrdeći da postoji sistemski doping, kao i da mu je život ugrožen “jer Kremlj želi da on prestane da priča”.

"IZDAO" RUSIJU, PA PREBJEGAO U SAD On je RASKRINKAO DOPING TAJNE ruskih sportista
FOTO: SPORTPHOTO.RU/EPA

Nakon izbijanja skandala 2015. godine, Rodčenkov je prebjegao u Ameriku, gdje se od januara 2016. godine nalazi u programu zaštite svjedoka. U zamjenu za to, pristao je da sarađuje sa istražiteljima Svjetske antidoping agencije (WADA).

A upravo je WADA danas izrekla Rusiji četverogodišnju zabranu učeša na svim velikim sportskim dogaajima zbog manipulacija vezanih za korišenje nedozvoljenih sredstava.

Da njegove tvrdnje da mu je život ugrožen nisu pretjerane potvrđuje i činjenica da su u samo desetak dana poslije izbijanja skandala umrli bivši direktor RUSADA Vjačeslav Sinev i tada izvršni direktor državne anti-doping agencije Nikita Kamajev.

Bivši zvaničnik anti-doping angencije Rusije (RUSADA) koji se od 2015. godine nalazi u Americi, dao je prošle godine intervju i zbog toga je promijenio lični opis.

“Iz bezbjednosnih razloga” obrijao je brkove, ofarbao kosu i obukao pancir. Kako bi donekle objasnio svoj postupak, rekao je da postoje informacije da mu je život ugrožen i da su zbog toga preduzete određene mjere.

Rodčenkov je istakao da vjeruje da je predsjednik Rusije Vladmir Putin bio upoznat sa doping programom uprkos negiranju Kremlja.

Nisam lažov. U Rusiji nisam govorio istinu, ali od kako sam došao u Sjedinjene Američke Države, govorim istinu – rekao je Rodčenkov osvrćući se na tvrdnje ruskog predsjednika da sve optužbe iznosi u dogovoru sa američkim službama.

Nakon što su ispitane tvrdnje koje je iznio, ruskim sportistima zabranjeno je učestvovanje na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Zbog toga je 168 takmičara iz Rusije prodefilovalo na olimpijskom stadionu pod neutralnom zastavom, a kojima je Međunarodni olimpijski komitet uputio poziv da učestvuju nakon što je dokazano da su “čisti”.

Foto: BARBARA WALTON/EPA
Foto: BARBARA WALTON/EPA

Grigori Rodčenkov, kako piše Telegraf, je iskusni hemičar i bivši direktor RUSADA, na čijem čelu je bio od 2005. do 2015. godine.

Dar za hemiju naslijedio je od roditelja koji su nekada bili vrhunski sovjetski ljekari. Prije nego što je postao direktor državne anti-doping agencije, radio je u petrohemijskoj industriji.

Njega je novembru 2015. godine suspendovala Međunarodna anti-doping agencija (WADA) zato što je učestvovao u lažiranju testova pod pokroviteljstvom države.

Rekao je da je u sve to bila uključena i ruska obavještajna služba. Objasnio je da su ruski obavještajci prerušeni u vodoinstalatere dolazili da mijenjaju bočice s urinom i to tako što su ih u obezbjeđenu prostoriju, gdje je bila laboratorija, ubacivali kroz rupe u zidu.

Za 10 godina koliko je bio na čelu agencije, pomogao je da se razviju i distribuiraju zabranjene supstance hiljadama ruskih sportista, jer kako je rekao, cilj ruske države je bio da se po bilo koju cijenu osvajaju medalje na Olimpijskim igrama i Svjetskim prevenstvima.

Nakon izbijanja skandala 2015. godine, prebjegao je u Ameriku, gdje se od januara 2016. godiine nalazi u programu zaštite svjedoka. U zamjenu za to, pristao je da sarađuje sa istražiteljima WADA.

(sport.blic.rs)