Politika

"IZETBEGOVIĆ NAJAVLJUJE NEMIRE" Stevandić poručio da se ne može mirno sprovesti to da se Srbi odreknu Srpske

Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je Republici Srpskoj potrebna međunarodna akcija da pokaže da je lider SDA Bakir Izetbegović, stranačkom deklaracijom kojom poziva na ukidanje entiteta, ali i zagovara “bosanski jezik” i identitet, najavio nemire i sukobe jer mirnim putem njegova politika ne može biti sprovedena.

"IZETBEGOVIĆ NAJAVLJUJE NEMIRE" Stevandić poručio da se ne može mirno sprovesti to da se Srbi odreknu Srpske
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Nenad Stevandić

Treba da iskoristimo ovu očiglednu javnu ratnu objavu političkim putem preko deklaracije SDA koja negira prava drugih naroda i Ustav BiH, a, vjerovatno, uzrokuje sukobe u budućnosti. Ovaj put moramo da se potrudimo da pokažemo ko je kriv za te sukobe – rekao je Stevandić za TV Pink.

Stevandić je istakao da se Republika Srpska neće ni uznemiriti, niti destabilizovati zbog ove deklaracije SDA jer ima vrlo stabilne institucije i jedinstvo.

On je podsjetio da je Dejtonski sporazum – sporazum dva entiteta i tri naroda i može da bude mijenjan samo uz njihov pristanak.

– Znači, postoji dvostruki ključ – srpski narod i entitet Republika Srpska. Svi znaju da se ne može mirno sprovesti to da se Srbi odreknu Republike Srpske, svog identiteta i da pristanu na unitarnu BiH koju propagira Bakir Izetbegović – rekao je Stevandić.

On je podsjetio da je Bakir Izetbegović stalno pričao kako ima više tenkova i pušaka, a da je njegov otac Alija 1991. godine rekao da je spreman da žrtvuje mir za BiH.

– Mi opravdano sumnjamo da se takve neke ideje motaju i danas po glavama ljudi u SDA. Bakir na Kongresu SDA pomiče tu stepenicu tako visoko i uznemirava i svoje građane, ne samo Republike Srpske i regiona – kaže on.

Stevandić navodi da je riječ o tome da postoji frustracija, jer Bošnjaci efektivno kontrolišu oko 27 odsto teritorije i imaju efektivu vlast, dok su ostali dio kantoni sa mješovitim sastavom, kao i hrvatski kantoni, a Republika Srpska kontroliše 49 odsto.

Pročitajte još

– Riječ je o jednoj frustraciji brojevima, jer oni smatraju da kao narod brojniji od druguih, ali nema prostu većinu, treba da ima vlastitu BiH da njom upravlja, pošto smatraju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku – rekao je Stevandić.

On je dodao da Bošnjaci prenebregavaju činjenicu da postoji Republika Srpska na koju je potpis stavila čitava međunarodna zajednica i koja čini BiH, te poručio da nije BiH stvarala Republiku Srpsku, pa da može da je ukida.

– Mi u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme smo preduzeli međunarodne aktivnosti i hoćemo da nam pomogne i Srbija, kao i Hrvatska, koja razumije taj problem – rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Prihvati notifikacije