Politika

Izetbegović pozvao političare iz Srpske da odustanu od blokada "Dodik više od decenije zauzima prostor, dopušta sebi ono što zakon brani"

Na sjednici Predsjedništva SDA doneseno je 18 zaključaka koji se između ostalog odnose i na odlazak Valentina Incka i dolazak novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita, kao i na odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Pelješki most i druge aktuelne teme.

Izetbegović pozvao političare iz Srpske da odustanu od blokada "Dodik više od decenije zauzima prostor, dopušta sebi ono što zakon brani"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na samom početku sjednice potvrđen je stav SDA da podržava i pozdravlja odluku Valentina Incka da da donese dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Govoreći o reakciji iz Republike Srpske na Inckovu odluku da nametne zabranu negiranja genocida lider SDA Bakir Izetbegović ponovio je stav da je time skinut teret sa srpskog naroda.

– Časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta Inckova odluka, mislim da je njima olakšao život. Incko je nametanjem zakona najprije pomogao srpskom narodu. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca i to treba skinuti s vrata srpskog narodu. Mene čudi da političari u RS ne shvataju tu stvar i da im to nije donijelo olakšanje – rekao je lider SDA Bakir Izetbegović.

U ovoj stranci smatraju neustavnim zakone koje je usvojila Narodna skupština Srpske, a kojima se odluka visokog predstavnika proglašava nevažećom na teritoriji Republike Srpske.

– Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i pravni tim SDA, preduzeće sve neophodne aktivnosti kako bi se ovi zakoni proglasili neustavnim. Pozivamo i OHR da reaguje i svojom odlukom navedeni zakon NSRS stavi van snage. Upozoravamo vlasti Republike Srpske da odbijanjem da provode odluke visokog predstavnika direktno krše Dejtonski mirovni sporazum, sa svim posljedicama koje time nastaju- naveli su u SDA.

Pročitajte još

Pozvali su političke predstavnike iz Srpske u državnim institucijama BiH da odustanu od blokada.

Govoreći o ponašanju i politici lidera SNSD, Izetbegović je rekao da je bilo sasvim izvjesno da će u jednom momentu međunarodna zajednica reagovati.

– Milorad Dodik već preko deceniju zauzima prostor, dopušta sebi ono što zakon brani, drugima ne dopušta ono što im zakon garantuje. Prije ili kasnije je međunarodna zajednica morala odmjeriti snagu s politikama koje predstavlja Milorad Dodik. Ne mislim da te njegove politike mogu nadjačati Dejtonski sporazum i stabilnost BiH- rekao je Izetbegović.

Podsjećamo da su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prošle sedmice usvojili Prijedlog zakona kojim se dopunjuje Krivični zakon Srpske, a kojim se za vrijeđanje Republike Srpske može ići i do 15 godina u zatvor. Usvojen je i Prijedlog zakona kojim se odbacuje Inckova odluka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida.

Prihvati notifikacije