Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Izetbegović: Zaključci NSRS neprovodivi, krajnje vrijeme da reaguje međunarodna zajednica

Politika
Autor:

Foto: Dejan Bozić/RAS Srbija

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da su neprovodivi zaključci NSRS u kojima se između ostalog govori o vraćanju “otetih” nadležnosti na nivo entiteta, te o mogućnosti samoopredjeljenja RS.

– To je bio pokušaj da se na neistinama entitet pokuša nametnuti državi. To je u ovom času neprovodivo. Cilj je možda da se u budućnosti uz nadu da će NATO pakt biti mrtav, neke stvari ipak budu provodive – kazao je Izetbegović gostujući u Dnevniku FTV.

On je kazao da su reakcije opozicije bile vrlo oštre, te da se ona ovog puta oduprla.

– Drugi cilj je bio skretanje pažnje sa onog što je svakodnevni život ljudi. U FBiH, na primjer, živi duplo više stanovnika nego u RS, manja je zaduženost po glavi stanovnika. Žele odvući pažnju sa ovih pitanja s nečim što je neprovodivo – rekao je lider SDA.

Poručio da je krajnje vrijeme da se međunarodna zajednica u BiH ovim stvarima mora suprotstavljati kako bi se one konačno zaustavile.

Pozvao je članove Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC) da konačno upozore Dodika.

Komentrišući njihovo ranije saopštenje u vezi sa deklaracijom SDA, Izetbegović je rekao da je iz njihove perspektive valjda krivica na SDA što se pokušava suprotstavljati opasnim tendencijama.

Govoreći o formiranju vlasti rekao je da će raditi na tome uz pomoć međunarodne zajednice, poručivši da lider HDZ Dragan Čović treba pristati na to da se počne sa formiranjem parlamentarnim komisijama.

On je odgovarajući na pitanja voditeljke podsjetio da su Dodik i Čovič ranije napravili određeni pakt, navodeći da je svojevremeno Dodik rekao da će HDZ predstavljati njih u Savjetu ministara, što, kako je rekao, Čović nikada nije demantovao.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO