Kultura

"Izgubili smo legendu" Preminuo poznati američki glumac Majkl Lerner

Majkl Lerner, glumački veteran koji je dobio nominaciju za Oskara za svoju ulogu prepotentnog šefa studija u filmu "Barton Fink" iz 1991, preminuo je u 82. godini, objavio je njegov rođak, glumac Sem Lerner, na društvenim mrežama.

svijeća
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sinoć smo izgubili legendu, napisao je Sem Lerner na Instagramu u nedjelju te dodao: “Teško je riječima opisati koliko je moj ujak bio briljantan i koliko je uticaja imao na mene. Njegove su me priče uvijek inspirisale i natjerale da se zaljubim u glumu. Bio je najkul, najsamouvjereniji, talentovani i tip, a činjenica da je bio moja krv uvijek će me činiti posebnim. Svi koji ga poznaju, znaju koliko je bio lud na najbolji način.”

Detalji o Lernerovoj smrti za sada nisu poznati.

Majkl Lerner je rođen u Njujorku 1941. i studirao je dramu na koledžu Bruklin. Kasnije je dobio Fulbrightovu stipendiju i proveo dvije godine u Londonu prije nego što je pozvan da se pridruži Pozorištu američkog konzervatorijuma u San Francisku. Otkrio ga je agent u San Francisku koji ga je doveo u Los Anđeles gdje je započela njegova holivudska karijera.

Pročitajte još

S filmskim i televizijskim nastupima koji datiraju iz 1960-ih, Lernerova karijera u Holivudu trajala je decenijama. Njegov najraniji rad tokom 60-ih i 70-ih uključivao je nastupe u televizijskim emisijama poput “Doris dej šou”. Lerner se nastavio pojavljivati ​​u filmovima kao što su “Skaj bam”, “Kandidat” i “Autlov blus”.

Glumac se pojavio u više epizoda “Hil strit blusa” i “Melba” sredinom 80-ih prije nego što je glumio u “Barton Fink” 1991. Njegova izvedba u ulozi direktora studija Džeka Lipnika, donio mu je nominaciju za Oskara za najboljeg sporednog glumca, piše CNN.

Na filmu i televiziji ostvario je preko 150 uloga, a neke od njih su u ostvarenjima “Godzila”, „Gli“, “Iks-men: Dani buduće prošlosti”, “Predskazanje 4: Buđenje”, “Vilenjak”, “Poštar uvijek zvoni dva puta” i drugim.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije