Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Izložba “Nikola Tesla – srpski genijalni izumitelj – Edisonov rival”: Tri tone eksponata na putu za Japan, u Kini 500.000 posjetilaca

Kultura
Autor:

Foto: Zoran Šestić/RAS Srbija

Izložba o Nikoli Tesli koja prezentuje najvažnije segmente vezane za njegov život, ideje i dostignuća kao doprinos savremenoj civilizaciji i budućim generacijama, biće otvorena u Japanu 26. januara, a tri tone eksponata – svjetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija i izuma krenulo je iz Beograda ka gradu Hofu”.

Izložba “Nikola Tesla – srpski genijalni izumitelj – Edisonov rival” biće postavljena u Muzeju Solar samo tri nedjelje nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju koju je vidjelo više od pola miliona ljudi, a po riječima direktorke Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg ambasadora Japana u Beogradu Tadašhija Nagaija.

Mjesec dana nakon otvaranja u Japanu, izložba o Tesli biće postavljena u Nikoziji, a potom, u septembru, i u Atini, rekla je Jevtić i dodala da su u toku pregovori o gostovanju u Moskvi, UAE, Maroku i Egiptu.

Ona ističe da za djelo Nikole Tesle vlada veliko interesovanje i da je Muzej našeg naučnika prošle godine obišlo više od 150.000 posjetilaca.

– Prema nekim podacima, do 2006. godine stalnu postavku vidjelo je po nekoliko hiljada ljudi godišnje, a sada smo ih imali toliko samo u dva dana pred Novu godinu – kazala je ona.

Foto: Zoran Šestić/RAS Srbija

Prema njenim riječima, broj stranaca koji dolaze u Muzej raste, najviše je onih iz Turske, Grčke, Kine i Rusije.

– Nedavno nas je obradovala posjeta svestenika iz Teslinog rodnog Smiljana i dogovorena je uzvratna posjeta – rekla je Jevtić i dodala da među Teslinim poštovaocima ima i dosta interesantnih ljudi.

– Neki su toliko čitali o Tesli da su počeli da se poistovjećuju s njim, neki čak u Muzej dolaze obučeni kao on, …. “, prenosi iskustva posjetilaca Ivona Jevtić i dodaje da je sve podređeno interesovanjima publike.

– Stalna postavka je modifikovana i osavremenjena, uvedeni su multimedijalni eksponati, uvodni film titlovan je i na turski, kineski, grcki, ruski, spanski, italijanski, francuski, njemački i japanski – navodi ona.

Direktorka Muzeja, u kome je smještena i čitava Teslina zaostavština – više od 200.000 dokumenata, knjiga, časopisa i ličnih predmeta, najavljuje da će u ovoj godini biti najviše posla na digitalizaciji novinskih isječaka iz Teslinog ličnog presklipinga.

Jevtić je podsjetila da su putujuće izložbe dio misije Muzeja na prezentaciji Teslinog djela kojim je zadužio čovječanstvo.

Jedan od najvećih umova koje je svijet ikad imao, Nikola Tesla, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu. Umro je na Božic 7. januara 1943. godine u Njujorku u Hotelu Njujorker gdje će sutra biti održana Konferencija u organizacije Tesline naučne fondacije iz Filadelfije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO