Kultura

Izložba “Prostor tišine” akademskog slikara Miloša Popovića otvorena u Banskom dvoru (FOTO)

U Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića večeras otvorena je izložba “Prostor tišine ” akademskog slikara Miloša Popovića.

Izložba “Prostor tišine” akademskog slikara Miloša Popovića otvorena u Banskom dvoru (FOTO)
FOTO: BANSKI DVOR

Izložbu je otvorio direktor „Banskog dvora Kulturnog centra“ Mladen Matović.

Miloš Popović živi i radi u Istočnom Sarajevu, a diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu  2017. godine.

Postavka je kako je rekao Miloš nastavak  koncepta kojim se bavi i propituje metafizička značenja praznog ili prostora sa određenim figurama, elementima kroz koje sam nastojao predstaviti pojam tišine.

FOTO: BANSKI DVOR
FOTO: BANSKI DVOR

– Osnovni element je tišina koja je vezivna materija tog neispunjenog prostora i onoga što taj prostor čini. Samom formom sve slike nisu usko povezane i ne đeluju kao konherentne. Smatram da se učestalim ponavljenjem gubi aura, time i dovodi u pitanje istinitosti djela – rekao je on.

Kroz svoje slikarstvo Popović propituje i izražava vlastita osjećanja, empatiju, što smatra kao suštinu ili preduslov za istinsko bavljenjem bilo kojom granom umjetnosti.

– Veliki uticaj na mene ostavlja nekolicina umjetnika kao što su Di Kiriko, Edvard Hoper, Andrew Wyeth. Pored njihovih djela, posebno me privukla njihova estetika.Čitajući određene manifeste od pomenutih autora nailazim na određena podudaranja upoimanju stvari, a samim tim i neko ohrabrenje da to što radim je na neki način ispravno. Specifičnost atmosvere proizlazi iz specifičnog shvatanja prostora – ispričao je Miloš.

FOTO: BANSKI DVOR
FOTO: BANSKI DVOR

Trudi se da slike sadrže neizvjesni plan nad kojim se posmatrač zapita odakle dolazi svjetlo, kuda vodi prolaz.

– Dojam neizvjesnosti nose većinom vrata, prozorski otvori koje sam ostavljao u drugom i trećem planu , ne dozvoljavajući im da se nametnu kao glavni. Tako se prizvuk misterije sasvim nenametljivo prostire preko nekoliko  elemenata dajući im određenu metafiziču vizuru. Prostor sadrži sav naš poznat i nepoznat svijet, vidljiv i nevidljiv. U užem smislu, prostor je udaljensot dokle doseže pogled sa predstavama oblika, predmeta i živih bića. Postoji praznina koja nije sasvim prazna. Vazdušna masa , nevidljiva, a ipak prisutna – zaključio je ovaj akademski slikar.

Prihvati notifikacije