Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IZLOŽBA U ETNOGRAFSKOM MUZEJU “Zmijanski vez” gostuje u centru Sofije

Kultura
Autor:

Foto: Etno Selo Ljubacke Doline/RAS Srbija

Centar za nematrijalno kulturno naslijeđe Jugoistočne Evrope je na sjednici održanoj u novembru prošle godine u sjedištu u Sofiji, između više država članica ove regionalne alijanse, izabrao Bosnu i Hercegovinu odnosno Republiku Srpsku, da se u 2019. godini predstavi izložbom u Etnografskom muzeju u Sofiji.

– Muzeju Republike Srpske ukazana je izuzetna čast, da Republiku Srpsku, BiH, ovom prilikom predstavi izložbom “Zmijanjski vez-svjetsko nematrijalno nasljeđe” čiji je autor etnolog Danijela Đukanović, muzejska savjetnica u Muzeju Republike Srpske. Izložba će u Sofiji gostovati u periodu od 29. maja do 29. juna 2019. godine. Svečano otvorenje izložbe u Etnografskom muzeju je planirano za 29. maj 2019. godine – izjavio je direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić.

– Izložba  je mulitimedijalna, interaktivnog je karaktera i ima sveobuhvatan informativni i vizuelni prikaz. Sastoji se od 65 trodimenzionalnih predmeta – objasnila je autor izložbe Danijela Đukanović.

Postavka sadrži muzejsku građu, predmete Zmijanjskog veza kojeg rade nosioci Zmijanjskog veza u 21. vijeku, te 21 rolap gdje su predstavljene fotografije Zmijanjskog veza, tri velika postera, digitalno predstavljene fotografije s kraja 19. vijeka  na tabletima i dokumentarni film o upisu Zmijanjskog veza na UNESKO listu.

Interaktivni dio ove značajne muzejske manifestacije čine radionice Zmijanjskog veza koje će u Etnografskom muzeju u Sofiji, 28. i 29. maja 2019., voditi vezilja Milica Spremo. Publika Muzeja će ovom prilikom moći da se upozna sa tehnikama izrade Zmijanjskog veza i ljepotom zmijanjske ornamentike koja je, zahvaljujući ovoj evropski poznatoj izložbi, već postala prepoznatljiv etnografski simbol Republike Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO