Svijet

IZOLACIJA DO DOLASKA NALAZA Građani testirani na kovid da ostanu kod kuće

Hrvatski Nastavni zavod za javno zdravstvo "Doktor Andrija Štampar" pozvao je građane koji su se testirali na kovid 19 da obavezno ostanu kod kuće do dolaska nalaza.

IZOLACIJA DO DOLASKA NALAZA Građani testirani na kovid da ostanu kod kuće
FOTO: ROB ENGELAAR/EPA

Iz Zavoda apeluju da se građani koji su dobili pozitivan nalaz, bez odgađanja, jave nadležnom porodičnom ljekaru radi određivanja izolacije, a njihovi bliski kontakti radi određivanja mjere samoizolacije.

– Isto tako, molimo sve sugrađane koji imaju informaciju da su zaraženi virusom korona da obavijeste svoje bliske kontakte, te da ih upute da se jave porodičnom ljekaru, bez obzira jesu li dobili poziv epidemiologa ili ne. Na ovaj način pomoći će se epidemiolozima u njihovom radu, te pravovremenom reakcijom doprinijeti što bržem suzbijanju širenja epidemije – navode iz Zavoda.

Pročitajte još

Epidemiolozi Zavoda ulažu maksimalan trud kako bi što prije kontaktirali zaražene građane i njihove bliske kontakte, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije to često nije moguće napraviti u kratkom vremenskom roku, zbog čega još jednom apeluju na pomoć, solidarnost i odgovornost svih građana, jer se jedino tako može zaustaviti širenje epidemije, prenosi portal Indeks.

U Hrvatskoj je u protekla 24 časa virus korona potvrđen kod 1.413 osoba, a preminulo je 18 ljudi, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš saopštio je da je naredio potpunu mobilizaciju zdravstvenog sistema zbog aktuelne situacije sa virusom korona.