Svijet

"Izručite određene osobe" Erdogan postavio uslove Švedskoj za podršku prijema u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je juče Jensu Stoltenbergu, prvom čovjeku NATO, da Švedska i Finska tek trebaju poduzeti “konkretne i iskrene” korake da se ublaži zabrinutost Turske prije njihovog predloženog ulaska u NATO.

"Izručite određene osobe" Erdogan postavio uslove Švedskoj za podršku prijema u NATO
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Turska je trenutno jedina članica NATO koja je javno blokirala početak procesa primanja Švedske i Finske u ovaj blok, navodeći kao razlog navodnu podršku tih zemalja zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), što ove zemlje kategorično odbijaju.

Pročitajte još

Do samita NATO u Madridu ostalo je manje od sedmicu, a Turska još uvijek očekuje da će Švedska i Finska “promijeniti svoj stav” u vezi s PKK, prenosi Kliks.

Jedan od Erdoganovih uslova za podršku NATO aspiracijama dviju zemalja je da garantuju da će ukinuti embargo na oružje i obećaju da neće pribjegavati sličnim taktikama u budućnosti.

U odvojenom telefonskom razgovoru sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson u subotu, Erdogan je ponovio svoj zahtjev za izručenje ili deportaciju određenih osoba, no nije poznato o kojim se osobama radi.

Prihvati notifikacije