Svijet

IZUZETNO OPASNA OLUJA Uragan Dorijan prešao u kategoriju četiri, OZBILJNO PRIJETI FLORIDI

Uragan Dorijan dobio je na snazi i prešao u kategoriju četiri, koja označava “izuzetno opasnu oluju”, spuštajući se ka severozapadu Bahama na putu ka istočnoj obali Floride.

IZUZETNO OPASNA OLUJA Uragan Dorijan prešao u kategoriju četiri, OZBILJNO PRIJETI FLORIDI
FOTO: SCREENSHOT TWITTER

Milioni ljudi na Floridi, uključujući zabavni park Volt Dizni Vorld i rizort Mar-a-Lago američkog predsjednika Donalda Trampa, nalaze se na potencijalnoj putanji uragana.

Prema prognozama, Dorijan, koji je dostigao brzinu vetra od 225 kilometara na čas, zaprijetiće poluostrvu Florida kasno u ponedjeljak ili rano u utorak, prenosi AP.

Nacionalni centar za uragane u majamiju upozorava da meteorolozi nisu sigurni da li će Dorijan ostaviti razorne posljedice na istočnu obalu te savezne države ili će nanijeti manji udar.

Pojedini kompjuterski programi predviđaju da će uragan u posljednjem trenutku skrenuti na sever.

Ima nade – rekao je meteorolog Džef Masters. Slaba nada da bi Dorijanov bijes mogao da se izbjegne pojavila se juče, iako je oluja iz kategorije tri prerasla u opasniju kategoriju četiri.

Strahuje se da bi Dorijan mogao da postane najjači uragan koji je pogodio istočnu obalu Floride u posljednjih 30 godina. Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je juče vanredno stanje u državi Florida pred dolazak uragana Dorijan.

Dorijan je ranije okrznuo Karibe, pri čemu nije uzrokovao veću materijalnu štetu, međutim očekuje se da će uragan ojačati i da će narednih nekoliko dana Bahame i jugoistok SAD pogoditi kiše, jaki vjetrovi i talasi opasni po život.