Hronika

"Izvinio sam se, ponudio da platim kaznu, ali su oni krenuli sa udarcima" Oglasio se mladić kojeg su tukli policajci u Mostaru

Slaven Blažević (30) kojeg su dvojica policajca u subotu naveče pretukli pred ulazom zgrade u kojoj živi angažovao je advokata i pokrenuće privatnu tužbu, kazao je u ispovijesti za mostarski portal Pogled.ba.

"Izvinio sam se, ponudio da platim kaznu, ali su oni krenuli sa udarcima" Oglasio se mladić kojeg su tukli policajci u Mostaru
FOTO: POGLED.BA/YOUTUBE

Govoreći o detaljima i razlozima napada, koji je zgrozio javnost i izazvao brojne osude i reakcije, Blažević je ustvrdio da se vraćao kući od prijatelja koji živi u susjednoj zgradi.

– Na putu prema kući primijetio sam da se zaustavlja policijsko vozilo malo podalje od mene i u tom trenutku sam požurio ući u zgradu svjestan da sam prekršio mjeru zabrane kretanja i kako bi izbjegao moguću kaznu.  Međutim, policajci su me stigli tačno ispred zgrade. Dalje se na snimku vidi sve što se dogodilo. Izvinio sam se što sam prekšio policijski čas, ponudio da platim kaznu, no oni su krenuli s udarcima. Nakon toga odveli su me u policijsku stanicu. U policijskom vozilu sam im već u nekoliko navrata napominjao da se ne osjećam dobro. U  policijskoj stanici su napisali prekršajni nalog na kojem je pisalo da sam prekršio pravilo kretanja. U prekršajnom nalogu nigdje nisu spomenute povrede, samo piše da sam prekršio kretanja od 21 do 5 sati. Nakon  što su napisali prekršajni nalog pustili su me da idem kući pješke – ispričao je Blažević za Pogled.ba.

Naveo je i da je tražio da ga odvezu na CUM, ali se to nije dogodilo.

Pročitajte još

– Samo su mi rekli da idem kući. Pušten sam da šetam gradom i na taj način opet kršim policijski čas, svjestan da me opet može neko zaustaviti i ponovo legitimisati. Nakon toga otišao sam na hitni pregled, sam, jer se nisam osjećao dobro. Čak sam, dok sam hodao do kuće, povratio nekoliko puta – ispričao je on.

Kako nam je rečeno iz SKB Mostar, nakon obrade na CUM-u, mladiću su utvrđene lakše tjelesne povrede te je otpušten na kućno liječenje.

Podsjetimo, iz MUP-a HNK su povodom ovog događaja naveli da se radi o klasičnom primjeru prekoračenja ovlaštenja i policijskog kodeksa.

Iz Tužilaštva HNK su potvrdili da je u vezi ovog slučaja formiran predmet te da su od MUP-a HNK zatražene sve informacije.