Politika

NA INICIJATIVU RUSKOG IZASLANIKA Izvještaj Vlade Srpske objavljen kao zvanični dokument Ujedinjenih nacija

Trideset prvi Izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN o situaciji u BiH objavljen je kao zvaničan dokument UN na inicijativu stalnog ruskog izaslanika pri UN Vasilija Nebenzje.

zastave na pola koplja - vlada RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nebenzja je 30. aprila uputio pismo predsjedniku Savjeta bezbjednosti UN i priložio Izvještaj Republike Srpske.

Bio bih zahvalan ako bi ovo pismo i njegov aneks mogli da se distribušu kao dokument Savjeta bezbjednosti – naveo je Nebenzja u pismu.

U aneksu pismu, koji je potpisao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navodi se da je cilj da se pomogne Savjetu bezbjednosti u vezi sa predstojećom sjednicom o BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U Izvještaju se naglašava opredijeljenost Republike Srpske za Dejtonski sporazum i nepokolebljiva posvećenost očuvanju mira u BiH, piše u aneksu.

Prvi dio Izvještaja ističe potrebu da svi relevantni akteri poštuju Dejtonski sporazum i pridržavaju ga se.

Republika Srpska je, štaviše, posvećena tome da se Dejtonski sporazum, uključujući strukturu Ustava BiH i njen demokratski sistem za donošenje zakona, vjerno primijene – napomenuo je Višković u aneksu.

U drugom dijelu Izvještaja “prikazuje se brzi napredak koji je BiH nedavno postigla u integraciji u EU, ističu se ključni koraci neophodni da BiH napreduje na putu ka EU i objašnjava zašto je ustavna struktura BiH ne samo u skladu sa zahtjevima EU, već je i važna za evropsku sigurnost”.

Pročitajte još

– Štaviše, drugi dio naglašava da je, pošto BiH počinje pregovore o pristupanju EU, odavno vrijeme da se BiH vrati suverenitet i demokratska samouprava zatvaranjem Kancelarije visokog predstavnika i zamjenom stranih sudija u Ustavnom sudu BiH građanima BiH – istakao je Višković.

U trećem dijelu Izvještaja Srpske, piše u aneksu, “Republika Srpska proučava napore penzionisanog njemačkog političara Kristijana Šmita, koji tvrdi da je visoki predstavnik, da zajedno sa svojim pristalicama sabotira politički napredak BiH i integraciju u EU”.

U aneksu se traži da ovo pismo i Izvještaj budu podijeljeni članovima Savjeta bezbjednosti.

– Ukoliko vama ili bilo kom članu Savjeta bezbjednosti budu potrebne informacije osim onoga što je navedeno u Izvještaju ili imate pitanja u vezi sa njegovim sadržajem, biće nam zadovoljstvo da vam pružimo dodatne informacije – naveo je Višković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu