Hronika

IZVJEŠTAJ ZBOG PREVARE Državljani BiH uzeli 600.000 KM za maske koje nisu isporučene Sloveniji

Protiv Seada Žile i Emira Beganovića i, pripadnici SIPA podnijeli su izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da su prevarili firmu iz Slovenije za 300.000 evra u vezi sa nabavkom zaštitne medicinske opreme.

IZVJEŠTAJ ZBOG PREVARE Državljani BiH uzeli 600.000 KM za maske koje nisu isporučene Sloveniji
FOTO: AVAZ/RAS SRBIJA

Prema nezvaničnim informacijama, ova firma je zastupala Vladu Slovenije prilikom nabavke zaštitne opreme potrebne za borbu protiv epidemije korona virusa, o čemu je Srpskainfo ranije pisala.

Oni su tada maske naručili iz firme koja se bavi proizvodnjom liftova u BiH.

Portparol SIPA Luka Miladinović je rekao da se osumnjiči terete za krivična djela pranje novca, prevara u privrednom poslovanju i prevara.

Foto: SIPA
Foto: SIPA

-Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo pranje novca u iznosu od 300.000 evra i za navedeni iznos oštetili pravno lice iz jedne od zemalja Evropske unije u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa pojasni je Miladinović

Pročitajte još

On je dodao da su aktivnosti na dokumentovanju prijavljenih krivičnih djela započete  i provedene na osnovu informacija prikupljenih međunarodnom saradnjom sa nadležnim organima  iz inostranstva te je u toku istih izvršeno privremeno oduzimanje predmeta i dokumentacije od dva fizička i četiri pravna lica sa područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjetimo, ova priča je dospjela u javnost nakon što se u Sloveniji oglasio ministar odbrane Slovenije Matej Tonin koji je izjavio da su naručili oko tri miliona zaštitih maski i da se u ovom slučaju radi o klasičnoj prevari.