Magazin

IZVOR VITAMINA C Ove 4 namirnice treba ljeti uvrstiti u ishranu kako bi zaštitili kožu od sunca

Studija Medicinskog centra Univerziteta Teksas iz 2017. pojašnjava kako nas određene vrste hrane poput borovnica ili mrkve štite od sunca tokom ljeta i to ako se konzumiraju u uobičajeno vrijeme obroka.

KRIŠKE LUBENICE
FOTO: FREEPIK

Prehrana je često zanemaren način na koji se prilagođavamo vanjskom okruženju tokom godišnjih doba.

Istraživanje je otkrili su da enzim koji obnavlja kožu oštećenu UV zračenjem ima dnevni ciklus proizvodnje koji se može poremetiti jedenjem hrane u neuobičajeno vrijeme.

– Vjerovatno je da ćete, ako imate normalan raspored prehrane, biti bolje zaštićeni od UV zraka tokom dana. Ako imate neuobičajen raspored obroka to bi moglo uzrokovati štetnu promjenu ‘sata’ na vašoj koži – rekao je u saopštenju za javnost.

Pročitajte još

Dakle, umjesto ponoćne užine, pokušajte uključiti ove namirnice koje “vole” kožu u svoje obroke kako biste svojoj prehrani dodali dodatnu zaštitu od sunca.

David iz Svilajnca počeo da se bavi proizvodnjom borovnica
FOTO: RINA

Borovnice

 Borovnice su bogate snažnim antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu uslijed izlaganja suncu i stresa. Borovnice su još moćnije ako su divlje sorte. Takođe su vrlo dobar izvor vitamina C, koji može pomoći u sprečavanju bora nakon dana na plaži.

Lubenica

lubenica
FOTO: SNEŽENA KRSTIĆ/RINGIER

 Paradajz je poznat po tome što sadrži likopen, antioksidans odgovoran za crvenu boju, ali lubenice zapravo sadrže daleko više. Likopen apsorbira i UVA i UVB zračenje, iako može proći nekoliko sedmica da koža postane zaštićenija od svjetlosti zbog svoje stope izmjene, prema studiji iz 2012. godine.

Nakon nekoliko sedmica svakodnevne konzumacije sočne lubenice likopen može s vremenom djelovati kao prirodna krema za sunčanje. Međutim, istraživači primjećuju da to ne mora nužno zamijeniti druge zaštitne mjere, prenosi Klix.

Orašasti plodovi i sjemenke

grickalice
FOTO: SRPSKAINFO/RINGIER

Orasi, čija sjemenke i lan sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline. Riba i jaja takođe su izvrsni izvori ove čiste masti koja voli kožu. Naša tijela ne mogu proizvoditi omega-3 masne kiseline, stoga je bitno da ih unosimo prehranom. Šta omega-3 masne kiseline čine vašoj koži? Pomažu u održavanju integriteta vaše kože i djeluju protuupalno. Omega-3 također pomažu vašem tijelu da se prirodno nosi s učincima provođenja malo previše vremena na suncu.

Žena sa mrkvama u rukama
FOTO: FREEPK

Mrkva i lisnato povrće

Naša tijela pretvaraju beta karoten u vitamin A, koji je vitalan za zdravlje kože. Metaanaliza iz 2007. pokazala je da beta karoten pruža prirodnu zaštitu od sunca nakon 10 sedmica redovne suplementacije.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu