Svijet

JASAN PRAVILNIK ŠKOLA Nema karantina za djecu ISPOD 10 GODINA

Ministri obazovanja i zdravlja Austrije, Hajnc Fasman i Rudolf Anšober, izdali su pravilnik za škole, koji pojašnjava mjere karantina za đake i škole u koje je "ušla" korona.

JASAN PRAVILNIK ŠKOLA Nema karantina za djecu ISPOD 10 GODINA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Djeca ispod 10 godina i u slučaju bliskog kontakta sa oboljelom osobom tretiraju se kao kontakti druge kategorije, što znači da nema karantina i u slučaju oboljenja jednog đaka u razredu. Oni, kako se navodi u pravilniku, mogu nastaviti da idu na nastavu.

Sva djeca koja ne moraju u karantin mogu i dalje koristiti gradski prevoz. Ministri žele da ubrzaju testiranje u školama te najavljuju da će obrazovne institucije dobiti novi antigen test.

– Obezbjedili smo veliki kontingent brzog antigen testa – rekao je Fasman dodajući da će nakon jesenjeg raspusta novi testovi biti isporučeni najprije školama u Medlingu i Insbruku.

Ti testovi u roku od par minuta pokazuju rezultat. U slučaju sumnje u oboljenje zdravstvene vlasti će, prema aktuelnim uslovima, sprovesti test u roku od 24 sata, a rezultat će biti poznat najduže u roku od 48 sati. U slučaju negativnog rezultata nastava u školi se nastavlja normalno, a đak koji je pozitivan šalje se kući u izolaciju. Za đake starije od 10 godina važi da direktni kontakti oboljelog, takođe, moraju u karantin, a ostatak nastavlja nastavu. Trenutno, prema Fasmanu, samo je sedam škola zatvoreno zbog korona virusa, a udio pozitivnih rezultata među do sada 5.000 sprovedenih testova u školama je na svega tri odsto.