Digitalna Srpska

JAVNOST U ŠOKU Gugl tajno prikuplja NAJINTIMNIJE PODATKE Amerikanaca

Američka javnost je šokirana viješću da su u okviru poslovnog partnerstva između kompanije Gugl i velikog lanca bolnica i osiguravajuće kompanije “Ascension”, tehnološkom gigantu iz Silicijumske doline proslijeđeni najintimniji zdravstveni podaci 50 miliona Amerikanaca, bez njihovog znanja.

JAVNOST U ŠOKU Gugl tajno prikuplja NAJINTIMNIJE PODATKE Amerikanaca
FOTO: RAS SRBIJA

Da stvar bude još gora, podaci nisu anonimizovani, otkriva uzbunjivač za Gardijan, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog programa, između ostalog, i zbog toga što su podatke o pacijentima skidali zaposleni u Guglu.

Za manje od 48 časova američki regulatorni organi najavili su istragu o partnerstvu. Gugl i Ascension tvrde da u potpunosti poštuju Zakon o zaštiti zdravstvenih podataka (HIPAA), ali nema mnogo razloga da im javnost vjeruje. Kombinacija oglašivača gladnog podataka i kompanije za zdravstveno osiguranje, koja nastoji da smanji troškove zaista je distopijska. Činjenica da se uzbunjivač dovoljno uznemirio da rizikuje da izgubi posao dovoljno je alarmantna.

Odluku da razotkrije Guglov poslovni poduhvat, interno poznat kao “Projekat slavuj”, nije donio naprečac, već je ona postepeno sazrijevala tokom svakodnevnog rada na projektu, gdje je jedan od 250 učesnika iz obje kompanije.

U početku je bio veoma uzbuđen što učestvuje u inovativnom projektu, jer se Gugl predstavlja kao važan učesnik u zdravstvenom sektoru, koji koristi svoju izvanrednu vještačku inteligenciju i alatke za mašinsko učenje kako bi predvidio dijagnoze na način koji bi jednog dana omogućio nove terapije, a možda i izlječenje.

Radio sam sa rukovodećim timovima na obje strane, u Guglu i u Ascensionu, i stvarao budućnost. To je bilo u skladu sa mojim uvjerenjem da tehnologija zaista ima potencijala da promijeni nabolje zdravstvenu njegu – kaže anonimni uzbunjivač.

Međutim, vremenom je postajao sve zabrinutiji za privatnost i bezbjednost u tom sporazumu, a, prema njegovim riječima, mnoge kolege iz tima “Najtingejl” mislili su isto.

– Poslije izvjesnog vremena došao sam do tačke za koju mislim da je zajednička svim uzbunjivačima: smatrao sam da sam svjedok nečega što je previše važno da bih ćutao. Progonila su me dva jednostavna pitanja: da li su pacijenti znali za transfer podataka tehnologoškom gigantu i da li ih treba obavijestiti i pružiti im priliku da odluče da li pristaju ili ne – kaže uzbunjivač.

Smatrao je da osjetljiv posao kao što je transfer ličnih podataka više od 50 miliona Amerikanca Guglu treba da se odvija pod sveobuhvatnom kontrolom i povjerljivo, u skladu sa HPPA, zakonom o zaštiti podataka iz 1996.

– Rad u timu od 150 zaposlenih u Guglu i oko 100 ljudi iz Ascensiona otvorio mi je oči. Ali bio sam iznenađen koliko malo informacija imamo o projektu.

– Koji su algoritmi vještačke inteligencije bili na dijelu dok su podaci u realnom vremenu prosljeđivani iz bolnica tehnološkom gigantu? Šta je Gugl namjeravao da uradi sa podacima koji su mu postali dostupni? To očigledno niko nije znao – kaže on.

Povrh svega: zašto informacije nisu “anonimizovane”, što bi značilo uklanjanje svih ličnih podataka kako bi se onemogućilo neposredno povezivanje zdravstvenih podataka sa određenom osobom? I zašto pacijentima i ljekarima niko nije rekao šta se događa? – navodi uzbunjivač u Gardijanu.

– Ponosan sam što sam ovu priču iznio u javnost. Od kada sam to učinio u ponedjeljak, nekoliko članova Kongresa izrazili su zabrinutost, uključujući demokratskog predsjedničkog kandidata senatora Ejmi Klbuhar iz Minesote, koja je izjavila da je poslovni poduhvat izazvao ozbiljno strahovanje za privatnost – kaže anonimni uzbunjivač.

Pokrenuta je savezna istraga o tome da li su mjere HIPAA u potpunosti poštovane.

Reagujući na najnoviji skandal, novinarka Gardijana Džuli Vong ispričala je slučaj drugarice, koja je skrolovala Fejsbukom na svom telefonu kada je dobila reklamu za “naočare za sunce protiv pitgmentacije” – atraktivniju verziju naočara koje se mogu dobiti kod oftalmologa. U reklami je stajalo da naočare mogu da ublaže melazmu, tip hiperpigmentacije kože koja se često događa u trudnoći.

– Moja drugarica, majka troje djece, ima melazmu ispod očiju, ali to niko ne zna, jer je maskira tečnim puderom i nikada nije postavila na mrežu fotografiju bez šminke.

– To znači da nas Fejsbuk špijunira preko kamere, čak i ako samo gledamo u nju – rekla joj je drugarica.

– Možda zvuči suludo, ali oni rade svakakve sulude stvari.