Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

JAZ MEĐU POLOVIMA Žene zarađuju oko 12 odsto MANJE od muškaraca

Biznis
Autor:

Foto Shutterstock

Razlika u zaradama između muškaraca i žena u Srbiji postoji, a podaci pokazuju da žene, iako imaju isti nivo obrazovanja i godine radnog iskustva zarađuju oko 12 odsto manje od muškaraca, izjavila je danas direktorka Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) Jelena Žarković Rakić.

Kao razlog malog broja zaposlenosti žena, Rakić navodi neaktivnost i njihovu neaktivnost i ističe da su žene aktivnije, da bi BDP Srbije bio za oko devet odsto veći.

– Žene nemaju posao, ali ga i ne traže. Većina njih su penzionerke, pa je to razlog zašto ne traže posao. Međutim, imamo 350.000 žena starosti između 25 i 54 godine, koje bi mogle da doprinesu privredi, a koje ne rade – rekla je Rakić za Tanjug.

Kaže da žene kao razlog netraženja posla najčešće navode brigu o članovima porodice.

Rakić navodi da sličan jaz u zaradama između muškaraca i žena postoji i u zemljama u regionu, dok je on prosječno manji u zemljama Evropske unije.
FERN je u saradnji sa UN Women i Ambasadom Kanade sproveo istraživanje o uticaju mjera štednje na položaj žena u Srbiji, koje su predstavili danas na okruglom stolu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO