Svijet

Jedan gazi 81. godinu, a drugi danas proslavio 78: Bajden i Tramp NAJSTARIJI PREDSJEDNIČKI KANDIDATI u američkoj istoriji

Bivši predsjednik Amerike Donald Tramp danas puni 78 godina, što je, prema pisanju agencije Rojters, prekretnica koja će podsjetiti američke birače da su dva kandidata na predstojećim izborima najstariji kandidati u američkoj istoriji.

Jedan gazi 81. godinu, a drugi danas proslavio 78:  Bajden i Tramp NAJSTARIJI PREDSJEDNIČKI KANDIDATI u američkoj istoriji
FOTO: INSIDER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti zbog starosti trenutnog predsjednika Amerike Džozefa Bajdena, koji ima 81 godinu, iako je Tramp samo tri i po godine mlađi i ukoliko dobije drugi mandat biće najstariji predsjednik koji je inaugurisan.

Tokom predizborne kampanje, Tramp nije eksplicitno postavljao pitanje o Bajdenovim godinama, ali je, kako prenosi pomenuta agencija, nastojao da iskoristi svaku verbalnu grešku svog protivnika, kao i Bajdenov spori hod.

Pročitajte još

Bajden je odgovorio na pitanja o svojim godinama, govoreći biračima da treba da se fokusiraju na ono što je postigao tokom mandata. Takođe je opisao Trampa kao prijetnju demokratiji i kritikovao je njegovu “zapaljivu” retoriku protiv imigranata.

Da su zabrinuti oko toga da li bi Bajden bio sposoban da završi još jedan mandat, izrazile su i demokrate. U anketi Rojtersa i istraživačke i analitičke kompanije Ipsos iz februara ove godine, oko 78 odsto ispitanika, od kojih su 71 odsto demokrate, navelo je da je Bajden prestar da bi radio u vladi.

Nejasno je koliko će godine predsjednika biti faktor u konačnom ishodu.

Prva televizijska debata između Bajdena i Trampa biće održana 27. juna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu