Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

JEDAN U 30 MILIONA Dječak rođen BEZ PENISA

Svijet
Autor:

Foto: Shutterstock

U Turskoj je rođen dječak bez penisa, a ovo stanje je toliko rijetko da ljekari kažu da pogađa jednog od 10-30 miliona dječaka.

Ovaj defekt je poznat pod imenom agenezija penisa, prenio je Ladbible.com. Ljekari Univerzitetske bolnice Erbakan u Konji rekli su da su se oba dječakova testisa spustila i da nema drugih vidnih problema osim toga što nema penis. Oni su istakli da će rekonstrukcija penisa biti dobra alternativa za neimenovanog dječaka.

Širom svijeta prijavljeno je svega 80 slučajeva agenezije penisa. Rijetko stanje dječaka iz Turske ispitao je tim ljekara, uključujući hirurge, svega dan nakon što je rođen. Otkrili su da beba ima “abnormalnu vezu između bešike i rektuma”, poznato i kao vezikorektalna fistula. Ovo je prvi izvještaj o novorođenčetu sa kombinacijom agenezije penisa, vezikorektalnog refluksa i vezikorektalne fistule, naveli su ljekari u izvještaju.

– Moglo bi se pomisliti da je uzrok nedostatka penisa neuspjeh razvoja genitalija, ali to ovdje nije slučaj, već je ovdje neuspješan bio razvoj donjeg urinarnog trakta i crijeva. Oni u fetusu dijele zajedničku komoru zvanu kloaka. Kako se fetus razvija kloaka se dijeli na bešiku i rektum. Rektovezikalna fistula je prosto kad se kloaka nije potpuno razdvojila u bešiku i rektum – objasnio je urolog dr Ričard Vajni, dodajući da se dječakov problem može riješiti hirurški.

Prošle godine je jedan Britanac rođen bez penisa dobio bionički, vrijedan 64.000 dolara. On je kasnije izjavio da je uspio i da ga koristi sa svojom djevojkom šest nedjelja kasnije na romantičnom putovanju.

– Veoma sam zadovoljan. Fantastičan je – rekao je ovaj 44-godišnjak.

(Blic, Ladbible.com)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO