Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

JEDINA PREVENCIJA BOLESTI JE NJENO RANO OTKRIVANJE Od reumatoidnog artritisa obolijevaju i školarci

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Od reumatoidnog artritisa obolijevaju djeca školskog uzrasta i u većem broju radno sposobni ljudi u dobi od 30-60 godina, a žene obolijevaju oko tri puta češće od muškaraca.

Ovo su saopštili iz Univerzitetskog kliničkog centra RS koji će, sa Udruženje reumatologa Republike Srpske, 12. oktobra organizovati  besplatne preglede za sve zainteresovane građane koji pate od otečenih i bolnih zglobova.

– Na ovaj način ćemo obilježiti “Svjetski dan borbe protiv artritisa” sa motom „ Ne odlaži, učini prvi korak“. Cilj ovih tradicionalnih aktivnosti je podizanje svijesti građana u vezi sa reumatskim bolestima, prevencija ovih bolesti, te poboljšanje kvaliteta života oboljelih – kažu u UKC i naglašavaju da je reumatoidni artritis  hronična, sistemska, upalna, progresivna, autoimuna bolest koja se manifestuje fazama aktivne bolesti, periodima bez značajnijih simptoma.

– A najčešće je hroničnog progresivnog toka i vodi prema invalidnosti. Dakle, osnova bolesti je destrukcija zgloba, a kod jednog broja bolesnika, uglavnom reuma faktor pozitivnih, prezentuju se i vanzglobne manifestacije koje mogu uzrokovati preuranjenu smrtnost. Uzrok nastanka bolesti nije poznat, ali su dobro proučeni procesi razvoja zapaljenja. Zato, jedina prevencija bolesti je dijagnostikovanje bolesti u ranoj fazi, te primjena adekvatne terapije. Zapaljenske reumatske bolesti su treći uzrok invaliditeta u svijetu, ako se ne otkriju i ne liječe na vrijeme, te pacijenti već nakon 10 godina postaju u većini slučajeva, trajno radno nesposobni. S druge strane, oboljeli u svijetu, pa i kod nas, uspješno se liječe od ovih oboljenja i u dobroj mjeri vode aktivan i normalan život – ističu u UKC.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO