Svijet

JEDNA ISKRA DOVOLJNA? Da li ova slika otkriva UZROK STRAVIČNE EKSPLOZIJE u Bejrutu (FOTO)

Na internetu se pojavila slika koja možda pokazuje šta je izazvalo stravičan požar u Bejrutu u kojem je poginulo najmanje 100 ljudi i na hiljade povređeno.

JEDNA ISKRA DOVOLJNA? Da li ova slika otkriva UZROK STRAVIČNE EKSPLOZIJE u Bejrutu (FOTO)
FOTO: WAEL HAMZEH/EPA

Naime, moguće je da su radnici zavarivali rupu na skladištu kako bi spriječili krađu, te da je iskra izavala požar.

Nešto slično u vezi sa radnicima je rekao i ambasador Srbije u Libanu.

– Zona je zatvorena, a trenutno se radi istraga šta se tačno desilo i šta je uzrok. Još uvijek nema zvaničnog izvještaja, a prema nezvaničnim informacijama, izgleda da je došlo do požara pri varenju južnih vrata skladišta 2.700 tona kalijum nitrata. Ta roba je zaplijenjena 2014. godine, a skladište se nalazi bukvalno u srcu grada. Luka je u samom centru grada, i glavna je libanska luka. Iznad nje se izdižu naselja i veliki boj zgrada i nebodera. Tako da je šteta koju je eksplozija izazvala neprocjenjiva. Mediji samo o tome izvještavaju, tema je u međunarodnoj zajednici – navodi Emir Elfić.

Na fotografiji koja obilazi internet vide se radnici sa zavarivačem.

Najmanje jedan radnik na fotografiji nosi platnenu masku za lice, što pokazuje da je snimljena nedavno. Autentičnost slike nije mogla da se potvrdi nezavisno, prenosi Blic.

Pročitajte još

Iskra iz alata za zavarivanje ne bi mogla da izazove eksploziju nitrata, ali bi mogla da zapali druge materijale i stvori dovoljno visoke temperature što bi dalje izazvalo eksploziju, piše “Tajms of Izrael”.