Biznis

JEDNA OD NAJPOGOĐENIJIH GRANA PRIVREDE Sarajevski aerodrom od marta bilježi smanjenje obima putnika za 90 odsto

U periodu od 1. marta do 31. augusta 2020. Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježio je smanjenje fizičkog obima avio-operacija za 70 odsto i fizičkog obima putnika od 90 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

JEDNA OD NAJPOGOĐENIJIH GRANA PRIVREDE Sarajevski aerodrom od marta bilježi smanjenje obima putnika za 90 odsto
FOTO: DARKO BASARA/RAS SRBIJA

Avio-industrija je jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom korona virusa. I Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih aerodroma širom svijeta – naveo je Bajić za Fenu.

Precizirao je da je prošle godine tokom juna, jula i augusta kroz sarajevski aerodrom prošlo skoro 480.000 putnika.

– Zbog restriktivnih mjera koje su na snazi u većini zemalja svijeta i vrlo komplikovanih uslova putovanja u pogledu neophodne putne dokumentacije, te drugih faktora poput straha od zaraze i smanjenja kupovne moći građana, većina njih se nerado odlučuje za putovanja, posebno ona turistička. Tako smo zaista tri mjeseca ove godine opslužili tek oko 39.000 putnika – rekao je Bajić.

Dodao je da je i broj avio-prevoznika bitno redukovan u odnosu na prethodnu godinu i trenutno za Sarajevo leti šest kompanija – Turkiš Erlajns (Istanbul) sa sedam letova sedmično, Pegasus (Istanbul) sa četiri leta, Austrian Erlajns (Beč) osam letova sedmično, Er Srbija (Beograd) tri leta, Flajdubai (Dubai) četiri leta i Kroatia Erlajns (Zagreb) jedan let sedmično.

U istom periodu prošle godine Sarajevo je putem 16 kompanija bilo direktno povezano sa dvadesetak destinacija.

Bajić je istakao da Međunarodni aerodrom Sarajevo intenzivno radi na povećanju broja letova i povratku avio-kompanija koje su uslijed negativnih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, značajnog pada potražnje, kao i restrikcija za ulazak bile primorane obustaviti ili redukovati svoje letove za Sarajevo.

– U zimskom redu letenja 2020./2021. ne očekujemo značajno povećanje broja sedmičnih letova. Povratka avio-kompanija u većem obimu, kao i uvođenje novih avio-kompanija i destinacija je izvjesnije od ljetnog reda letanja 2021. Odluka Savjeta ministara BiH o otvaranju granice za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test je korak prema uspostavljanju redovnijeg prometa i laganog povratka u normalne tokove – kazao je Bajić.

Dodao je da se radi ekonomskog održanja poslovanja i očuvanja radnih mjesta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo primjenjuju mjere štednje i racionalizacije troškova u svim segmentima.

– Zbog svega toga i dinamika izvođenja radova na projektu proširenja aerodroma je usporena – naglasio je Bajić.