Biznis

JEDNA ZEMLJA DEFINITIVNO LIDER Ekonomija se oporavlja bolje od očekivanog

Izgleda da se svjetska ekonomija oporavlja brže nego što su analitičari predviđali, a kako navodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sve zbog boljih odnosa između Kine i SAD.

JEDNA ZEMLJA DEFINITIVNO LIDER Ekonomija se oporavlja bolje od očekivanog
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Smanjenje BDP na globalnom planu bi ove godine trebalo da bude 4,5 odsto, piše CNBC, što je ipak i dalje pad bez premca u novijoj istoriji, ali manje od prvobitno prognoziranog 6 odsto u junu. Ako sve ostane ovako, a naročito ako se situacija s kovidom-19 stabilizuje u skorije vrijeme, svjetska ekonomija će 2021. porasti za 5 posto.

Inače, OECD je u šestom mjesecu tekuće godine dao ocjenu da će rast u 2021. biti 5,2 odsto. S druge strane, jače rasplamsavanje virusa ili pooštravanje mjera imaju tendenciju da umanje projektovani rast za narednu godinu za dva do tri procentna poena, upozorava OECD.

Ovo sve se navodi u izvještaju pod pretpostavkom da vakcina neće biti dostupna prije kraja 2021. za čitav svijet, a dokument se više bazira na eventualnim lokalnim potresima u narednim mjesecima, kada je riječ o zarazi.

Organizacija, sa sjedištem u Parizu, dalje napominje da su mjere podrške vlada i centralnih banaka domaćinstvima i kompanijama pomogle da se spriječi veći privredni pad i da bi trebalo da budu nastavljene.

Osim toga, OECD predviđa da će Kina biti jedina u G20 grupi koja će ove godine upisati rast od 1,8 odsto, a ne pad od 2,6 procenata kako se smatralo u junu.

Američka ekonomija bi, prema njihovom mišljenju, takođe trebalo da prođe bolje nego što je djelovalo u jednom trenutku, s padom od 3,8 odsto, prenosi Telegraf.

To je i dalje duboka recesija, ali mnogo manja u poređenju sa prethodno ocenjenih -7,3 odsto.